La moneda britànica ha ocupat tota l'atenció dels operadors en una setmana que ha estat plena de referències econòmiques del Regne Unit i que ha culminat amb el conclave del Banc d'Anglaterra. El BoE (per les seves sigles en anglès) va sorprendre el mercat en deixar entendre que pot haver-hi una pujada de tipus durant els propers mesos i la lliura va reaccionar i va abordar els 1,34 dòlars. Aquest divendres perllonga el seu 'ral·li' fins a un nou màxim als 1,3450 dòlars.
L'avanç de la lliura va arrencar amb el repunt de la inflació fins al 2,9% interanual, per sobre del 2,8% previst i del 2,6 del mes anterior. El màxim de cinc anys dels preus al consum afegia pressió a l'entitat governada per Mark Carney perquè es pronunciés sobre un enduriment més d'hora de la seva política monetària, que passa per una pujada dels tipus des del mínim històric al 0,25 %.
La moneda britànica tocava màxims d'un any per sobre dels 1,33 dòlars i ni tan sols el bon exercici del dòlar aquesta setmana, que ha viscut un 'ral·li d'alleujament' després que el seu debilitat hagi tirat gasolina als seus principals rivals durant el mes d'agost, ha minat el seu ímpetu. Però el seu avanç es va veure limitat per la decebedora dada dels guanys mitjanes dels treballadors, del 2,1%, que evidencia que els sous no arriben a l’empenta de la inflació i afegeix pressió a les llars.
L'euro ha caigut contra la moneda britànica un 2,6% aquesta setmana i acumula pèrdues de més d'un 4,5% des del recent rècord
No obstant això, va ser suficient que el banc central incinués al seu comunicat que el preu del diner podria incrementar-abans del previst i la lliura va assolir un màxim intradia als 1,3405 dòlars, que s'ha prolongat un 0,1% aquest divendres. Des de principis de setmana, la lliura ha guanyat un 2% contra la moneda dels EUA. Al seu encreuament contra l'euro, la moneda del Regne Unit ha arribat a màxims de gairebé dos mesos en el canvi de les 0,8866 lliures i àmplia la distància amb els seus mínims de vuit anys per sobre de les 0,93 lliures del 29 d'agost. Així, l'euro ha caigut contra la moneda britànica un 2,6% aquesta setmana i acumula pèrdues de més d'un 4,5% des del recent rècord.
No obstant això, el BoE té complicat l'equilibri entre l'impuls potencial al creixement a llarg termini i la pressió sobre els consumidors ja atabalats a curt termini. De moment, ha mantingut sense canvis la seva política monetària: tipus sense modificacions de la mateixa manera que el seu programa de compra d'actius. El BoE ha arribat a aquesta decisió per set vots a favor i dos en contra.
La divisió de vots mostra que la qüestió de l'increment de les taxes segueix ressonant entre els membres del Comitè de Política Monetària del BoE. I el seu llenguatge "està oferint constants senyals que el mercat encara no està descomptant una pujada de taxa d'interès en el futur, fet que ofereix impuls a la lliura", comenta Naem Aslam analista de ThinkMarkets. Però fonamentar un prolongat creixement de la lliura "només en el fet que el supervisor monetari pujarà els tipus pressionat per la inflació" és un moviment "massa agosarat" segons l'analista del broker britànic.
De fet, des d’ING han advertit que l'impuls ofert a la lliura és temporal i molt aviat el BoE tornarà a deixar pas al Brexit, que serà el que marqui el seu compàs durant els propers mesos.
EL BREXIT OCUPARÀ L'ESCENA
Junts amb el creixement econòmic, serà la política el tema central per la resta de l'any, perquè si en alguna cosa coincideixen tots els analistes consultats per Bolsamanía és que el destí de tipus de canvi entre l'euro i la lliura passa irremeiablement pel desenvolupament del procés de converses entre Brussel·les i Londres. Els equips negociadors, liderats per Michel Barnier i David Davis, han conclòs la tercera ronda de negociacions sense avenços significatius, cosa que demostra per John Hardy, estrateg de Saxo Bank, que "el Regne Unit realment no té cap tipus de posició negociadora i és un procés que no va enlloc".
Aquest mes de setembre, la primera ministra britànica, Theresa May, ha aconseguit posar una mica d'ordre a casa en arribar a un acord parlamentari per la llei desconnexió amb la UE, destinada a tallar els llaços polítics, financers i legals amb 'els vint-i-vuit'. Aquest pas és transcendental per a la primer perquè "vol dir que es pot avançar en les negociacions amb una base sòlida", segons ella mateixa.
L'escenari que es dibuixa a l'horitzó del Brexit és el d'un carreró sense sortida
Però aquest avanç sembla minúscul davant tot el que queda encara per dirimir. D'una banda tenim la confusa tasca de posar-li preu al Brexit, és a dir, consensuar una xifra com a compensació per sortir del bloc europeu. "I lamentablement fins aquí arriba el consens", lamenta Eduardo Bolinches, analista col·laborador d’ActivTrades. May accepta que ha de pagar una factura per això, però les posicions entre Londres i Brussel·les caminen molt distants quant a l'import. De fet, el govern britànic no està disposat a seure a la taula posant una xifra de sortida. Ha hagut de ser 'The Sunday Times' que filtrés la xifra de 54.500 milions d'euros, fa pocs dies, tot i que aquesta ha estat ràpidament desmentida pel govern britànic.
Mentrestant, des d'Europa, mantenen la seva pressió perquè el Regne Unit assumeixi la seva part al més aviat possible, "així que l'escenari que es dibuixa a l'horitzó és el d'un carreró sense sortida", valora Bolinches. "Si és una estratègia premeditada per forçar un 'Brexit dur', sabedors que pot beneficiar més al Regne Unit que a la Unió Europea, només ho sabrem amb el pas dels mesos; però la meva opinió personal és que no és així, simplement són coneixedors que tan sols han passat 5 mesos des que l'article 50 es posés en marxa i per tant encara tenen molt marge per negociar", conclou l'analista.