• Trump acusa ara la Xina, el Japó i Rússia de devaluar les seves divises
  • Els EUA prepara un nou paquet de sancions contra la Xina
cbdolarlibra

Protagonista indiscutible de les últimes hores al mercat de les divises, la lliura ha prolongat el seu ral·li aquest dimarts més enllà dels 1,4350 dòlars i es canvia de mans en el seu màxim des de la votació del Brexit. La divisa britànica ha rebut empenta en un mercat que descompta un 80% de possibilitats que el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) incrementi els tipus en un quart de punt en la reunió del mes de maig.

A més, la dada del mercat laboral que es publica avui també ha tirat gasolina a l'auge de la divisa britànica, ja que s'espera que els guanys mitjans s'incrementin al 2,8% i que la taxa d'atur romangui al 4,3%. Davant l'euro, la lliura tampoc es deixa acovardir pel nou avanç de la divisa comunitària, que tracta de recuperar la part alta del seu canal contra el dòlar, i cotitza als 0,8630 lliures, màxims de gairebé 11 mesos.

La divisa compartida ha tornat a deixar-se portar per tímides compres que acosten el seu canvi als 1,2400 dòlars. Amb tot, l'euro/dòlar segueix encapsulat en un rang entre els 1,22 i els 1,25 dòlars des de finals de gener i, encara que el 'bitllet verd' s'ha vist llastrat, de nou, pels tambors de guerra comercial que fa ressonar el president nord-americà, Donald Trump, aquest cop contra Rússia i Japó, els analistes de Danske Bank avisen que es pot trencar en el futur pròxim.

"Creiem que l'euro/dòlar pot posar a prova la part baixa del seu canal durant els pròxims mesos, ja que els EUA acabarà superant l'Eurozona a curt termini, perquè els Estats Units presenta grans oportunitats d'expansió durant la temporada de resultats", expliquen. Per tant, "l'entrada de capitals en el dòlar, a curt termini, en detriment de l'euro", afegeixen.

TORNA LA GUERRA COMERCIAL... I LA GUERRA DE DIVISES

Però a curt termini, les tensions a l'Orient Mitjà i, sobretot, la guerra comercial mantenen el 'bitllet verd' sota pressió. El president nord-americà ha carregat contra la Xina i Rússia per devaluar les seves monedes, encara que a l'informe semestral sobre el mercat de les divises que publica semestralment el Tresor nord-americà ha evitat catalogar els seus socis comercials com "manipulador de divises".

La por dels inversors és que la Casa Blanca també carregui contra el Japó, ja que ha mantingut la tercera potència mundial a la llista de països que romanen sota vigilància per una possible manipulació.

D'altra banda, el president dels Estats Units continua en la seva croada contra la Xina per defensar una relació comercial justa entre els dos bàndols. Després de la imposició d'aranzels per valor de 150.000 milions de dòlars, l'Oficina de Representació Comercial dels Estats Units (USTR) medita proposar un tercer paquet de sancions per l'injust tracte que el gegant asiàtic ofereix a les grans tecnològiques nord-americanes.

Donald Trump va anunciar fa uns dies una nova sanció per valor de 100.000 milions de dòlars a productes xinesos, sota l'argument d'una violació dels drets de propietat intel·lectual nord-americans. Aquesta sanció, sumada als ja existents aranzels sobre les importacions d'acer i alumini, genera una ofensiva nord-americana de 150.000 milions de dòlars. La Xina, per ara, només ha vist el primer envit.

Noticias relacionadas

contador