libra portada carney

La lliura acapara l'atenció del mercat després de conèixer la decisió de tipus d'interès del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), que s'ha produït a la vigília que es conclogui el procés del Brexit i el Regne Unit abandoni definitivament la Unió Europea (UE). La Vella Dama ha optat per mantenir la taxa d'interès sense canvis al 0,75%. Set membres han votat a favor de la decisió de mantenir els tipus, mentre que dos van votar per retallar les taxes i la lliura ha pujat fins als 1,31 dòlars per la postura 'falcó' de l'organisme.

Després de diverses jornades fortament pressionada i movent-se al voltant dels 1,30 dòlars, la moneda ha pujat un 0,5% en conèixer la decisió del supervisor monetari. Amb tot, els analistes de TD Securities adverteixen que la moneda és més sensible a les notícies relacionades amb "la reacció dels mercats al coronavirus o al que passi amb el Brexit, per ara".

El banc central britànic va iniciar una lenta normalització de la seva política monetària el 2017, quan va pujar el preu a què es presta els diners fins al 0,5%, des del mínim històric de 2016, al 0,25%, a què alguns analistes preveuen que torna aquest dijous. Després, només va tornar a pujar les taxes un cop el 2018, fins a l'actual 0,75%.

"La molt necessària reducció de taxes no ha arribat quan el mercat esperava que es produís", assenyala Naeem Aslam, analista d'Avatrade. Almenys un 50% de participants del mercat havia previst que el banc central retallés els tipus entre un 0,25% i un 0,50%. L'expert qualifica la decisió d'"audaç" perquè "l'economia no és forta". Per tant, s'espera que l'entitat adopti "una postura més agressiva" en el futur si l'economia es deteriora.

Segons Gilles Moëc, economista d'AXA IM, abans que el Comitè de Política Monetària del BoE entri en període d'imparcialitat, "hi va haver membres que incidien en una retallada de taxes preventiva per a aquesta setmana". Però, des d'aleshores, tal com indica l'expert, "el mercat de divises ha pres nota i el flux de dades del Regne Unit ha estat bastant fort amb el PMI (sigles en anglès) de serveis més alt dels últims 14 mesos".

Com assenyala Moëc, aquesta situació fa que la comesa del BoE sigui "bastant espinósa" ja que, segons adverteix, "el Regne Unit pot estar enmig d'un rebot postelectoral que pot fer que no resisteixi les dures negociacions d'un difícil acord de lliure comerç amb la UE", de manera que subratlla que" tindria sentit ser preventiu".

Els experts de Berenberg avisen que la millora de l'economia serà suficient perquè el banc central es mantingui "sense canvis".

Noticias relacionadas

contador