- La 'moneda única' es mostra impassible davant la victòria per majoria absoluta d'Emmanuel Macron a les legislatives franceses
Calma tensa al mercat de les divises amb els principals encreuaments consolidant els recents moviments després que els bancs centrals deixessin notar la seva petjada la setmana passada. La lliura rep l'inici de les converses formals entre Londres i Brussel·les per acordar els termes del divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE) sense grans canvis en el seu preu, que es manté lleugerament per sota dels 1,2800 dòlars, mentre els analistes alerten que no cessarà la volatilitat en la divisa britànica. L'euro, per la seva banda, ha rebut sense canvis les notícies de la victòria del partit del president francès, Emmanuel Macron i cotitza lleugerament per sota dels 1,1200 dòlars.
A més, Londres s'ha despertat amb la trista notícia que un atropellament a la sortida d'una mesquita ha deixat almenys un mort i una desena de ferits, fet que "només incrementa les tensions polítiques al país abans de l'inici de les negociacions del Brexit amb una debilitada Theresa May que no ha aconseguit encara assegurar una coalició que li permeti continuar al Govern després de la seva desfeta a les eleccions del 8 de juny "assenyala Ipek Ozkardeskaya, analista de LCG.com. "La lliura roman en rang contra el dòlar, els preus de la qual situats entre els 1,2658 i els 1,2864, per on passa la mitjana mòbil de 100 dies, mentre el suport se situa als 1,2500 dòlars", indica l’expert.
Aquest fet afegeix pressió sobre una divisa que ha passat un mes turbulent enfonsant-se fins a un mínim de gairebé dos mesos, als 1,2636 dòlars aconseguits el 9 de juny, després del xoc de les eleccions britàniques. Però la lliura es va recuperar la setmana passada quan el Banc d'Anglaterra va assenyalar un possible canvi en la seva política monetària de cara als propers mesos, després que tres membres del seu comitè de política monetària es mostressin partidaris d'una pujada de tipus. L'opinió generalitzada en què la volatilitat continuarà fent efecte en la moneda a mesura que avancin les negociacions sobre la separació entre el país i la UE, mentre que els inversors se centraran en escrutar la postura que adopti l'equip negociador de Theresa May.
A més, les posicions baixistes contra la lliura s'han incrementat fins a màxims no vistos des d'inicis del mes de maig, segons mostren dades de la Comissió del Mercat de Futurs dels EUA, just durant la setmana després del resultat a les urnes per als conservadors de la primer britànica, quan van perdre la majoria absoluta parlamentària.
La gran qüestió és si l'executiu de la primera ministra britànica està obert a fer concessions i apuntar a un Brexit suau
"La gran qüestió és si l'executiu de la primera ministra britànica està obert a fer concessions i apuntar a un Brexit suau", assenyala Neil Wilson, analista d’ETX Capital, que també remarca que des de les eleccions tot ha canviat, fins i tot la mateixa postura de May que "abandonar la UE sense acord és millor que un mal acord". Així que, almenys en els seus estadis inicials probablement no s'enduriran els discursos a banda i banda de la taula de negociacions, apunten aquest i altres analistes.
L'EURO I EL DÒLAR
El dòlar, per la seva banda, també es troba sense grans canvis i es manté lleugerament per sota dels 111,00 iens, mentre l'euro també tracta de consolidar l'avanç del 0,5% protagonitzat divendres passat contra el seu rival nord-americà, després que la debilitat de les dades macro tornés a llançar dubtes sobre el compromís de la Reserva Federal dels EUA (Fed) d'avançar amb pas ferm cap a la completa normalització de la seva política econòmica.
Els operadors escrutaran, per aquest motiu, el discurs del president de la Fed de Nova York, William Dudley, a la recerca d'una confirmació que el banc central no es desviarà del camí marcat després de la reunió de juny.
L'euro, per la seva banda, ni s'ha immutat després de la victòria del partit del president francès, Emmanuel Macron, a les eleccions legislatives franceses, en què ha obtingut majoria absoluta. L'opinió més estesa entre els experts és que en el curt termini, el retrocés de la incertesa política mantindrà ben apuntalat l'euro, però perquè l'euro segueixi apreciant-se en el llarg termini, el Banc Central Europeu (BCE) ha d’abandonar la política ultra-expansiva, indiquen des de Danske Bank.