- El dòlar es manté ferma, apuntalat per la Fed, i l'euro afronta més debilitat
- El president de la Fed de Nova York ha apuntalat al dòlar que s'ha elevat a un màxim de tres setmanes contra el ien
L'atenció dels operadors del mercat de les divises torna a la lliura que s'ha depreciat fins a un mínim d'una setmana després que el governador del Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès), Mark Carney, s'hagi refredat les expectatives de pujades de tipus. Durant una conferència privada a l'Ajuntament de Londres, el banquer central ha assegurat que ara no és el moment d'elevar les taxes i la lliura cau un 0,6% durant la jornada.
Aquesta és una gran setmana per a la lliura. La divisa va remuntar per sobre dels 1,2800 dòlars durant la sessió de dilluns, que va coincidir amb l'arrencada de les negociacions sobre els termes de divorci entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE). Però aquest dimarts ja havia cedit un 0,5% des d'aquest nivell de preus, després que la primera jornada sobre les converses hagi acabat amb el que molts han considerat una victòria de Brussel·les, que ha aconseguit imposar el seu calendari per procedir durant les llargues setmanes i mesos que queden per davant. No obstant això, les informacions i titulars veritablement significatius encara trigaran a arribar i, mentrestant, l'atenció dels operadors s'ha centrat, com era d'esperar en les paraules del governador del Banc d'Anglaterra.
La lliura, més pendent de Carney que del Brexit
"Després de la inesperada agressivitat de la reunió del Banc d'Anglaterra de la setmana passada i la incertesa econòmica i política de la derrota de May, la perspectiva del banc central en el futur podria decidir si el cable (lliura/dòlar) trenca els 1,2830 dòlars o els 1,2650 dòlars", apunta la fundadora de BK Asset Management, Kathy Lien. "La lliura esterlina operava a la baixa en les recents hores perquè els inversors s'han curat en salut, ja que saben que Carney és generalment més cautelós que altres primeres espases dels bancs centrals", indica l'analista. La negativa del banquer central en mostrar-se d'acord amb l'optimisme dels 3 membres de MPC que van votar a favor d'augmentar les taxes immediatament, provocarà un major caiguda de la lliura", assegura l'experta.
De moment, la postura de Carney és la de no tocar les taxes d'interès, actualment en el mínim històric del 0,25%. "Des de la meva perspectiva, a causa dels diferents senyals provinents del consum i la inversió i les encara suaus pressions inflacionistes a nivell domèstic, particularment un creixement anèmic dels salaris, encara no és el moment de començar aquest ajust", ha declarat el banquer.
EL DÒLAR, ALCISTA AL CURT TERMINI
D'altra banda, el 'bitllet verd' segueix governat pels alcistes després que el mercat acabés per combregar amb la postura exhibida per la Reserva Federal dels EUA (Fed) de normalització de la seva política monetària. I els comentaris del president de la Fed de Nova York, William Dudley, han ofert més raons per seguir ajudant a pujar a la divisa nord-americana, que s'ha catapultat a un màxim de tres setmanes contra el ien, fins gairebé els 111,800 unitats, mentre que l’euro segueix deprimit, per sota dels 1,1150 dòlars.
L'apreciació contra la moneda nipona, en una setmana, és d'un 2,7% des del mínim de dos mesos que la divisa dels EUA va arribar el passat 14 de juny. L'impuls més recent ha arribat per al dòlar després que Dudley assenyalés que la millora de les condicions del mercat laboral també incidirà positivament en la inflació, que acabarà per repuntar. "En el curt termini, esperem que la fortalesa del dòlar persisteixi, més després que les paraules de Dudley hagin acabat convèncent els més escèptics que la Fed prosseguirà amb les pujades de tipus projectades per 2017", indiquen experts de Danske Bank.
"L'optimisme de Dudley acabarà per conduir el dòlar/ien fins a la franja dels 112,00 iens i l'euro/dòlar, fins a mínims d'un mes, als 1,1100 dòlars", assegura Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management . Durant la sessió de dilluns, l'euro va escalar lleugerament per sobre dels 1,1200 dòlars i va mostrar una limitada reacció a la victòria per majoria absoluta del president francès, Emmanuel Macron, a les eleccions legislatives a França. "La velocitat amb què els inversors van superar aquestes bones notícies per a l'Eurozona, demostra que estem davant d'una nova etapa de debilitat per a la 'moneda única’", assegura Lien.
"Des del punt de vista de les dades macroeconòmiques, esperem que en el curt termini es deixi enrere la fortalesa de mesos recents, fet que contribuirà a afegir pressió a la moneda única, que podria trencar els 1,1100 dòlars i acabar per cedir fins els 1,1000 dòlars", indica l'analista del mercat de les divises.