No només l'euro deixa nous mínims aquest dimecres. La lliura esterlina també segueix perllongant la seva figura baixista per sota dels 1,3350 dòlars, nivells de preu no vistos des del 26 de desembre. Durant una setmana plena de dades macro al Regne Unit, la caiguda d'una dècima de l'IPC d'abril ha provocat una nova onada de vendes davant la perspectiva que el Banc d'Anglaterra (BoE per les sigles en anglès) tampoc mogui fitxa a l'agost.
La pressió venedora s'ha reprès en la lliura després de conèixer que la inflació al Regne Unit va continuar caient a l'abril fins al 2,4%, una dècima per sota de la xifra de març, fet que podria acabar trastocant del tot els plans del governador del banc central, Mark Carney, que va assegurar a principis d'any "majors i més ràpides" mesures per retirar els estímuls, que per ara no s'han produït.
La dada d'aquest dimecres era molt esperada abans de la publicació del PIB de divendres i després de la compareixença de Mark Carney davant del Parlament del Regne Unit, aquest dimarts, durant la qual el governador del regulador monetari va defensar el seu full de ruta sense donar pistes sobre quan decidirà finalment continuar pujant els tipus d'interès.
Tot i que el 'cap' del BoE no va ajudar a la moneda, el membre del Comitè de Política Monetària, Gertjan Vlieghe, sí que li va enviar una bombona d'oxigen durant la seva compareixença davant el Comitè del Tresor en apuntar a sis pujades de tipus durant els propers tres anys. Una postura lleugerament més 'falcó' que la que porta el regulador des del començament d'any, que, no obstant això, continua sense ser excessivament agressiva per al curt termini.
Però que el banc central pugi o no tipus a l'agost depèn de la macro. "Els mercats han perdut la fe i la convicció sobre l'ajust de la política del Banc d'Anglaterra i ara posem una gran èmfasi sobre les dades del Regne Unit per orientar les expectatives", explica l’analista d'ING FX, Viraj Patel. L'expert espera que la lliura segueixi patint aquesta setmana.