• El ministre de Finances anunciarà aquest divendres un "nou model econòmic" per intentar calmar el mercat
  • Erdogan es dirigirà al país aquest divendres després de l'escalada de tensió diplomàtica amb els EUA
liracb

L'enfonsament de la lira turca sembla no tenir fi enmig de les tensions diplomàtiques entre Turquia i els Estats Units. El mercat no sembla calmar-se després de l'anunci del Govern turc que crearà un "nou model econòmic".

La lira cau més d'un 3%, fins als 5,4385 dòlars, cosa que causa que les pèrdues de la divisa a l'any ascendeixin ja al 30%. Això, després que un funcionari nord-americà que es va mantenir en l'anonimat digués que la delegació turca que ha viatjat als Estats Units s'ha negat a comprometre a alliberar el pastor nord-americà empresonat. Això suposa que l'escalada de tensió diplomàtica aniria a més, segons informa aquest dijous Bloomberg.

Enmig de la tensió diplomàtica, Ankara intenta reduir la pressió i tranquil·litzar els inversors, de manera que el ministre de Finances del país, Berat Albayrak, ha anunciat un "nou model econòmic", segons informa Financial Times. El ministre ha assenyalat que el govern intentarà calmar l'economia i abordar les preocupacions del mercat sobre el desequilibrat creixement i la dependència excessiva dels fons a curt termini de l'exterior.

En un comunicat enviat pel Ministeri de Finances, l'organisme ha declarat que planeja mantenir el dèficit pressupostari aquest any a menys del 2% del PIB i que preveu un creixement econòmic d'entre el 3 i el 4%, inferior a la previsió anterior, del 5,5% per a aquest any i el pròxim. A més, les previsions del Ministeri auguren un dèficit per compte corrent inferior al 4% aquest any, i que la inflació (actualment al voltant del 15%) torni a una xifra d'un sol dígit "en un curt període de temps".

Igualment, el govern turc assegura que ni les companyies ni els bancs turcs s'enfronten a riscos de divises. "El sistema bancari turc està en condicions de gestionar amb eficàcia, com ho ha fet en el passat", recull l'informe del Ministeri, i afegeix que els reguladors "no veuen problemes pel tipus de canvi o riscos de liquiditat", instant els inversors que ignorin les "declaracions especulatives" sobre les empreses turques.

SANCIONS NORD-AMERICANS

El desenvolupament dels esdeveniments "augmenta les probabilitats que Estats Units dupliqui les seves sancions" i se suma als "desafiaments interns que ja estan pressionant la lira", assenyalen els experts de Rabobank en una nota.

La rendibilitat dels bons turcs a 10 anys va pujar 60 punts bàsics, fins al 19,67%. S'especula que la delegació turca que ha viatjat als Estats Units es va reunir aquest dimecres amb el subsecretari d'Estat, John Sullivan, a la recerca d'una sortida després que els EUA hagi sancionat dos ministres turcs per l'empresonament del pastor Andrew Brunson.

La lira ha caigut al voltant d'un 8% des que es van anunciar les sancions nord-americanes i els inversors estan preocupats per la possibilitat que les sancions vagin a més. Aquesta situació està exercint pressió sobre el banc central perquè augmenti els tipus d'interès i eviti una major acceleració dels preus. La proper reunió del Banc Central de Turquia està programada per al 13 de setembre.

Noticias relacionadas

contador