Una certa estabilitat i fins i tot tranquil·litat han reemplaçat la fortíssima volatilitat que la lira turca va experimentar dijous de la mà, primer, del president del país, Recep Tayyip Erdogan i, després, de l’"atrevida" acció del seu banc central, segons la qualifiquen els experts. El mercat ha paït l'auge de 625 punts bàsics de tipus a la moneda turca, fins al 24%, i la moneda fluctua en una estreta banda d'un 1,5%, sobre la franja de les 6,00 lires per dòlar.
Els analistes són gairebé unànimes aquest divendres en valorar la decisió del supervisor monetari d’"audaç". L'increment va ser el doble de l'esperat pel consens de mercat i, el que és més important, tota una declaració d'intencions davant les demandes d'Erdogan, tan sols unes hores abans de fer-se pública la pujada de taxes, de baixar-les. "La moneda ha recuperat credibilitat", indica Jasper Lawler, de London Capital Group. "Un auge del 24% demostra als inversors que el banc central està preparat per actuar al màxim per apuntalar la moneda", afegeix.
A aquest sentiment va contribuir el comunicat del banc central, "amb un to marcadament agressiu que mostra que l'organisme endurirà encara més les condicions monetàries, si cal", indiquen amb la seva part analistes de Danske Bank. "El que es va veure ahir a Turquia ha ofert un respir als mercats, especialment als emergents", prossegueix Lawler. De fet, altres economies que s'han vist criticades per la crisi que ha castigat aquest any els països en desenvolupament van rebre una bombona d'oxigen, animades pel ral·li de la lira de més d'un 5% de mínims a màxims.
Sense anar més lluny, el rand sud-africà ha avançat un 1,3% enfront del dòlar i el peso mexicà, un 1%. El iuan va aconseguir un auge del 0,4%, tot i que aquest divendres torna a les caigudes i es deixa un 0,2% fins als 6,8520 iuans. El contrapunt el posa el peso argentí que va acabar la jornada amb un nou mínim històric en preus de tancament per sobre dels 39,09 pesos.
LES PORS PERSISTEIXEN
El enèrgic gest del banc central de Turquia, "ha disparat una onada de gana pel risc en les monedes dels països en desenvolupament", expliquen des de Danske Bank.
Amb tot, Lawler avisa que els tipus d'interès a aquests nivells o, com en el cas de l'Argentina, al 60%, "no canviaran completament l'actitud dels inversors i no esborraran les pors que s'amunteguen sobre els països en desenvolupament".