ep archivo   bandera de japon
EUROPA PRESS - Archivo

Els preus del consum bàsics del Japó van augmentar un 0,2% al juny respecte a l'any anterior, marcant el ritme anual més ràpid en més d'un any.

Però l'increment, impulsat en gran mesura per l'augment dels costos de l'energia, va ser molt menor que el d'altres grans economies a causa de la debilitat del consum, cosa que reforça les expectatives que el Banc del Japó es veurà obligat a mantenir de moment el seu enorme estímul.

La pujada de l'índex de preus al consum (IPC) bàsic, que inclou els productes petrolífers, però exclou els volàtils preus dels aliments frescos, va coincidir amb la previsió mitjana de mercat d'un augment del 0,2% i va seguir un increment del 0,1% al maig. Va ser el ritme anual més ràpid des d'un augment del 0,4% marcat al març de 2020.

Alguns països, com els Estats Units i Gran Bretanya, han vist augmentar la inflació més ràpidament del que es preveia a mesura que la demanda es recupera de la pandèmia de coronavirus, cosa que ha desencadenat un debat sobre la rapidesa amb la qual han de despullar les seves economies dels estímuls.

Mentre que la inflació mundial de les matèries primeres ha fet pujar els preus a l'engròs al Japó, els preus al consum amb prou feines han pujat, ja que les empreses segueixen sent cauteloses a l'hora de repercutir els majors costos a les llars.

La recrudescència dels contagis de la Covid-19 va obligar el govern a imposar un nou estat d'emergència a la ciutat amfitriona dels Jocs Olímpics, Tòquio, des del dilluns fins al 22 d'agost, cosa que ha frustrat les esperances dels responsables polítics d'aconseguir un sòlid repunt del creixement econòmic al juliol-setembre.

En les noves projeccions trimestrals publicades divendres, el Banc del Japó va retallar la seva previsió de creixement econòmic per a l'any fiscal que finalitza al març de 2022 al 3,8% des del 4,0%, a causa, en part, de les noves restriccions.

També va revisar a l'alça la previsió de l'IPC subjacent per a aquest any, fins al 0,6% des del 0,1%, percentatge que reflecteix en gran mesura l'impuls de la pujada dels preus de l'energia.

Noticias relacionadas

contador