inflation 20210902064328

L'encariment de l'electricitat i els carburants ha elevat la taxa d'inflació general el setembre fins al 3,5%, xifra que suposa nou dècimes més en comparació amb el mateix mes de l'any passat i el nivell més alt des d'abril.

Per part seva, la taxa subjacent es modera tres dècimes, fins al 5,8%, el valor més baix des del juny del 2022, segons l'indicador avançat de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Com explica Estadística, aquesta evolució es deu, principalment, a l'increment dels preus de l'electricitat, que van disminuir el setembre del 2022. També destaca, encara que en menor mesura, la pujada dels carburants, enfront de la baixada registrada el setembre de l'any anterior.

"Encara que els efectes de base negatius per al component energètic mantindran la inflació general al voltant del 3,5% durant els propers mesos, la inflació subjacent continuarà amb una tendència a la baixa", estimen els analistes d'ING. "A més, cada vegada menys empreses de serveis planegen apujar més els preus durant els propers mesos. I com que la temporada turística també està arribant al final, les pressions inflacionàries al sector de serveis es refredaran", afegeixen.

Creuen que, ara, l'interrogant més gran per a les perspectives d'inflació és l'evolució dels preus dels combustibles.

"Com que el mercat estarà en dèficit durant la resta de l'any, esperem que els preus del petroli puguin pujar per sobre dels 100 dòlars per barril a les properes setmanes. La pregunta segueix sent quant de temps es mantindran els preus del petroli a aquests alts nivells Si, com esperem, es tracta d'un repunt temporal, l'impacte en les nostres perspectives d'inflació serà força moderat, però el perill és que si els preus del petroli es mantenen alts per més temps, les empreses repercutiran cada cop més aquests preus més alts, cosa que provocarà que tornin a afectar la inflació subjacent", comenten.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa al 3,2%, vuit dècimes per sobre de la registrada el mes anterior.

Les dades definitives de l'Índex de Preus de Consum (IPC) de setembre seran publicades per l'INE el proper 13 d'octubre.

Noticias relacionadas

contador