ep alimentoscomida alimentacion fruta verdurasupermercadoipccesta compra
CEDIDA

Els preus van tornar a reprendre el camí ascendent el juliol. L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha confirmat que la inflació es va elevar al setè mes de l'any fins al 2,3%, xifra que suposa dues dècimes més que al mes anterior i quatre dècimes en taxa interanual. Per part seva, la inflació subjacent va pujar tres dècimes, fins al 6,2%.

L'alça dels preus es va deure, principalment, als aliments i begudes no alcohòliques, que s'encareixen el juliol un 10,8%. Un comportament que es deu al fet que els preus de les fruites i els olis i greixos han augmentat aquest mes, mentre que van baixar el juliol del 2022.

A més, els altres grups que destaquen per la seva influència a l'augment de la taxa anual són transport, vestit i calçat i lleure i cultura. Pel que fa al transport, encara que situa la taxa al -5,3%, és més de dos punts per sobre de la del mes passat. Aquest augment es deu a la pujada dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals, enfront del descens el juliol del 2022.

El vestit i el calçat s'encareixen un 2,1%, quatre dècimes per sobre de la registrada el juny, cosa que es deu al fet que la baixada dels seus preus és menor aquest mes que el juliol de l'any passat. Mentrestant, lleure i cultura, amb una taxa del 7,2%, és dos punts superior a la del mes anterior. Aquesta evolució es deu al fet que els preus dels paquets turístics augmenten més que al mateix mes del 2022.

Per contra, entre els grups amb influència negativa destaca l'habitatge, que en disminueix la variació més de dos punts, fins al -14,9%. Aquest comportament es deu a la baixada dels preus de l'electricitat i del gas, que van augmentar el juliol de l'any passat.

Per CA, la taxa anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) augmenta el juliol respecte al juny a totes elles excepte a les Canàries, on disminueix tres dècimes. Els majors augments es produeixen a la Regió de Múrcia (0,8 punts), Aragó (0,7 punts) i Castella-La Manxa, Galícia i Comunitat de Madrid (0,6 punts cadascuna).

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa al 2,1%, cinc dècimes per sobre de la taxa registrada al mes anterior. L'Índex de Preus de Consum a Impostos Constants (IPC-IC) se situa al 2,7%, quatre dècimes per sobre de l'IPC general. L'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 2,5%, quatre dècimes per sobre de la de l'IPCH.

Noticias relacionadas

contador