El deflactor de consum privat PCE als Estats Units ha caigut al maig fins al 2,6% en taxa interanual, des del 2,7%, segons les dades publicades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç dels Estats Units. Pel que fa a la inflació subjacent, també ha caigut al 2,6%, des del 2,8% del mes anterior. Els dos índexs s'han ubicat en línia amb el que esperava el consens d'analistes.
En termes mensuals, la taxa general s'ha mantingut sense canvis, per la qual cosa es frena després de pujar un 0,3% a l'abril i iguala les previsions de consens. L'indicador subjacent també s'ha mogut en línia amb el que s'esperava, amb un avanç del 0,1%, des del 0,3% del mes previ, que ha estat revisat a l'alça en una dècima.
Els béns es van abaratir un 0,4% al cinquè mes de l'any, mentre que el cost dels serveis va créixer el 0,2%. A la comparativa interanual, s'ha registrat una caiguda del 0,1% per als béns i un augment del 3,9% en el cas dels serveis. Per la seva banda, l'energia va veure baixar els seus preus de mitjana un 2,1% al mes, encara que la comparativa interanual dóna un augment del 4,8%.
A més, els ingressos personals van pujar un 0,5% (114.100 milions de dòlars) al maig, igual que els ingressos personals disponibles (94.000 milions). Per la seva banda, les despeses de consum personal van enfilar-se un 0,2% (47.800 milions).
"UN NOU ALLEUGERIMENT PER AL FOMC"
Per Michael Brown, estrateg de recerca sènior de Pepperstone, les xifres conegudes aquest divendres "suposaran un nou alleugeriment benvingut per al FOMC", ja que "ajudaran a brindar confiança addicional que l'economia nord-americana continua per un camí desinflacionari accidentat"
"Si la inflació continua comportant-se i les dades entrants coincideixen amb les previsions del FOMC durant l'estiu, la primera retallada de 25 punts bàsics continua sent en joc ja al setembre. Això és particularment cert si les esquerdes que estan sorgint al mercat laboral, com les contínues sol·licituds d'atur d'ahir que van assolir el nivell més alt des del novembre del 2021, donessin com a resultat un augment significatiu de la desocupació i/o una impressió negativa de les nòmines no agrícoles, abans d'aquesta reunió”, afegeix.
Per part seva, Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB, apunta que les dades del PCE del maig suggereixen "que la tendència deflacionària als EUA està intacta i que el recent augment de la pressió sobre els preus va ser passatger".
"Si bé els portaveus de la Fed aquesta setmana s'han mostrat cautelosos sobre les perspectives d'inflació als EUA, aquest informe és exactament el que cal veure abans de retallar les taxes d'interès", destaca.