inflacion eeuu portada

El deflactor de consum privat PCE als Estats Units s'ha mantingut el juliol al 2,5% en taxa interanual, segons les dades publicades aquest divendres per l'Oficina d'Anàlisi Econòmica del Departament de Comerç dels Estats Units. Pel que fa a la inflació subjacent, també n'ha conservat el nivell, en aquest cas al 2,6%, que repeteix per tercer mes consecutiu. Els dos índexs han millorat les previsions, ja que s'esperava un repunt d'una dècima en cadascun.

En termes mensuals, la taxa general ha avançat un 0,2%, per la qual cosa iguala la pujada del mes anterior i també les previsions de consens. L'indicador subjacent també ha registrat un avanç del 0,2%, tot i que en el seu cas suposa una acceleració des del 0,1% del juny.

Els béns es van abaratir un 0,1% al setè mes de l'any, mentre que el cost dels serveis va créixer el 0,2%. A la comparativa interanual, s'ha registrat una caiguda del 0,1% per als béns i un augment del 3,7% en el cas dels serveis. Per la seva banda, l'energia va veure com pujaven els preus de mitjana un 0,1% al mes, cosa que deixa la comparativa interanual amb un augment de l'1,9%.

A més, els ingressos personals van pujar un 0,3% (75.100 milions de dòlars) al juliol, igual que els ingressos personals disponibles (54.800 milions). Per la seva banda, les despeses de consum personal van enfilar-se un 0,5% (103.800 milions).

Bret Kenwell, analista d'inversions d'eToro, assegura que "es tracta d'un altre informe d'inflació tranquil·litzador per a una Reserva Federal que pretén baixar els tipus d'interès a la reunió de mitjans de setembre".

"Hauria estat necessari un informe d'inflació abrasador perquè la Fed fes marxa enrere en una retallada de tipus ara, sobretot després que el president Powell assenyalés el canvi de política durant el seu discurs de Jackson Hole", afegeix.

Per part seva, Ryan Brandham, director de mercats de capital globals per a Amèrica del Nord de Validus Risk Management, subratlla que "els arguments a favor d'un cicle de flexibilització lent i constant són molt més sòlids que les raons a favor d'una retallada de 50 punts bàsics al setembre".

"El creixement econòmic dels Estats Units continua sent fort, el mercat laboral s'està debilitant lentament i la taxa d'avanç de la inflació s'està desaccelerant clarament, amb pocs avenços en la mesura PCE el 2024", conclou.

contador