inflation 20230417123814

El deflactor de consum privat PCE als Estats Units ha caigut al maig fins al 3,8% en taxa interanual, després de tancar l'abril al 4,3%, segons les dades publicades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç dels Estats Units. Pel que fa a la inflació subjacent, ha baixat fins al 4,6%, una dècima inferior al registre del mes anterior.

El descens en la inflació PCE, un dels indicadors seguits més de prop per la Reserva Federal (Fed), ha sorprès el mercat, que esperava una pujada a l'índex general, fins al 4,6%, i una taxa subjacent sense canvis al 4,7%.

En termes mensuals, l'avenç ha estat del 0,1% per al PCE general, que desaccelera des del 0,4% del mes anterior, i també per a la taxa subjacent, que s'ha situat al 0,3% des del 0,4% d'abril. Per part seva, els preus dels aliments han augmentat un 0,1%, mentre que els preus de l'energia han disminuït un 3,9%.

Les xifres de maig són el resultat d'un augment del 0,3% als serveis que han estat parcialment compensats per una disminució del 0,1% a la despesa en béns. Dins dels serveis, els principals contribuents a l'augment van ser l'atenció de la salut (liderada pels serveis ambulatoris), els "altres" serveis (liderats pels viatges internacionals) i els serveis de transport (liderats pel transport aeri).

Dins dels béns, la despesa en vehicles automotors i peces (liderat per camions lleugers nous) i gasolina i altres béns energètics van ser els majors contribuents al descens.

Els ingressos personals van augmentar un 0,4% el maig (91.200 milions de dòlars) i els ingressos personals disponibles (DPI) van registrar un altre increment del 0,4% (86.700 milions de dòlars). Per part seva, les despeses de consum personal (PCE) van avançar un 0,1% (18.900 milions de dòlars).

En base de la informació difosa per organisme, “l'augment dels ingressos personals el maig va reflectir principalment augments en la remuneració, els ingressos personals per transferències corrents i els ingressos personals sobre actius, que van ser compensats per una disminució en els sous i els salaris privats".

"Aquesta taxa de disminució no es mantindrà, però creiem que la taxa interanual serà només del 2,5% el desembre, només mig punt per sobre de l'objectiu de la Fed i amb noves caigudes al primer semestre de l'any que ve. La taxa central serà aproximadament un punt més alta, però es desaccelerarà", estimen a Pantheon Macroeconomics.

Tot i això, afegeixen que "aquestes dades no són suficients per aturar la pujada de la Fed al juliol si l'IPC de juny i l'informe d'ocupació són fortes. El nostre escenari base, però, és que aquestes dades estaran al costat més suau, per la qual cosa creiem que la possibilitat d'un augment addicional és del voltant del 40%. I si no van d'excursió el juliol, probablement s'han acabat”.

Des d'Oxford Economics, per part seva, mostren la seva sorpresa davant "la fortalesa de la despesa dels consumidors, però esperem que es posi a prova la segona meitat de l'any a mesura que l'economia es debiliti".

Tot i això, destaquen que "la inflació va continuar sent sòlida en general. S'espera que la Fed mantingui la seva postura agressiva, ja que és poc probable que la inflació torni a caure molt ràpidament al 2%".

Noticias relacionadas