L'economia del sector serveis d'Espanya va registrar una nova expansió al març, augmentant per segon mes consecutiu, encara que el ritme de creixement va ser més feble a causa d'una incertesa més gran a causa de la guerra a Ucraïna, l'aturada del transport i la inflació, segons es reflecteix a l'índex PMI.
L'Índex d'Activitat Comercial, ajustat estacionalment, elaborat per S&P Global i que es basa en una sola pregunta en què se sol·licita a les empreses que comenten sobre l'evolució de la seva activitat respecte al mes anterior, va disminuir de 56,6 registrat febrer a 53,4 al març.
El creixement de l'activitat va estar recolzat per un nou augment de les comandes noves, però de manera similar, el ritme d'expansió va ser notablement més baix que al mes anterior. D'una banda, les empreses de serveis van indicar que la demanda del mercat s'estava beneficiant d'un repunt natural a causa de la disminució de l'impacte de la pandèmia. Tot i això, per contra, l'aturada del transport va afectar l'activitat del mercat igual que la incertesa entre els clients va augmentar a causa de la guerra a Ucraïna. Aquest fet es va observar de manera més notable a les noves comandes procedents de clients de l'estranger, que van caure per tercer mes consecutiu i ho van fer a un ritme més ràpid.
Tot i que el creixement es va alentir, les empreses encara es van enfrontar a certes pressions en la capacitat, en part a causa dels persistents desafiaments a les cadenes de subministrament, i el resultat net va ser un segon augment mensual consecutiu de les comandes pendents de realització.
En conseqüència, es va contractar personal addicional sempre que va ser possible i les empreses van contractar nous treballadors per dotzè mes consecutiu. De fet, la taxa de creixement va ser marcada i la més pronunciada des del novembre de l'any passat.
A més de les càrregues de treball actuals, les empreses també van expressar un cert grau d'esperança que, a mesura que es dissipin els desafiaments de la pandèmia, l'activitat continuarà augmentant als dotze mesos vinents. Tot i això, la confiança en general va caure notablement respecte del mes anterior. Comprensiblement, això va reflectir la preocupació dels enquestats per la guerra a Ucraïna i les dificultats per pronosticar com aquest conflicte afectarà la demanda i l'activitat a curt i mitjà termini.
La tendència dels preus també va ser motiu de preocupació. Els desafiaments relacionats amb els subministraments i les pressions inflacionistes, ja arrelades, mostren pocs senyals de dissipar-se, mentre que els preus de l'energia, el combustible i els serveis públics continuen augmentant. També es va informar que les despeses laborals han pujat. L'impacte net no va ser només un augment dels costos operatius per vint-i-dosè mes consecutiu, sinó l'augment més fort mai registrat en la història de l'estudi, que va començar l'agost del 1999.
Les empreses no van tenir cap altra opció que augmentar les tarifes cobrades en resposta a aquestes pressions de costos elevats. En general, els preus cobrats van augmentar per dotzè mes consecutiu al març. De fet, la taxa d'inflació va mantenir la tendència recent a l'alça fins a assolir també un rècord de l'estudi.
Des d'S&P Global assenyalen que "l'economia del sector serveis d'Espanya va registrar una nova expansió al març, encara que potser com era d'esperar atesa la forta incertesa creada per la guerra a Ucraïna, els ritmes de creixement de l'activitat i de les noves comandes es van afeblir".
"Les empreses van informar que els clients es mostren més cautelosos i una mica indecisos en la presa de decisions. De fet, enmig de les pujades de les factures de l'energia i del combustible, a més dels augments continus dels preus dels proveïdors en un moment de persistents dificultats a les cadenes de subministrament, les despeses operatives estan augmentant a un ritme sense precedents. Amb l'atur del transport que se suma als problemes de les empreses, la inflació dels preus cobrats també va assolir una nova màxima, ja que les empreses no van tenir més remei que protegir en cert grau els seus marges de benefici”.
Tot i aquest context "relativament ombrívol, que va perjudicar la confiança general, les empreses encara es van enfrontar a limitacions en la capacitat i van optar per contractar més personal sempre que els va ser possible. De fet, algunes de les empreses enquestades van mostrar renovades esperances d'un major creixement a curt termini i van assenyalar que la disminució dels desafiaments relacionats amb la pandèmia va impulsar l'activitat durant el mes", conclouen.
SECTOR PRIVAT
Per la seva banda, el creixement econòmic del sector manufacturer i del sector serveis es va alentir al març. Els problemes de subministrament, les pressions dels preus i la incertesa creada per la guerra a Ucraïna van limitar els increments de la producció industrial i de l'activitat comercial al sector serveis. Tot i això, el creixement en general es va mantenir sòlid, encapçalat pel sector serveis. Després de tenir en compte els factors estacionals, l'índex compost d'activitat total va disminuir de 56,5 registrat al febrer a 53,1 al març.
Es va observar una tendència similar per a les noves comandes, encara que com les restriccions dels subministraments i limpacte de la guerra a Ucraïna van afectar més profundament els fabricants, una caiguda en les vendes de les empreses de producció va fer que el creixement general del sector privat fos només modest.
La inflació dels costos es va mantenir elevada, i els augments de preus accelerats als dos sectors van contribuir a l'increment més fort mai registrat de les despeses operatives del sector privat. De manera similar, la inflació dels preus cobrats també va assolir un nou rècord.
Finalment, la confiança sobre el futur va caure fins al nivell més baix en gairebé un any i mig, encara que les empreses van mantenir un grau suficient d'optimisme per contractar més personal i estendre la seqüència actual d'expansió a dotze mesos.