inflation 20210902064328

Al maig, la inflació va escalar tres dècimes per l'encariment de l'electricitat i la baixada més baixa en els preus dels carburants. Així, l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar al 3,6%, el nivell més elevat des de l'abril del 2023, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En detall, l'habitatge i el transport van ser els grups que van destacar més per la seva influència en l'augment de la taxa anual. En el cas de l'habitatge, els preus es van elevar 1,2 punts, fins al 5,2%, enfront de la pujada de l'electricitat, enfront de la baixada el maig de l'any passat.

Mentrestant, el transport va situar la seva taxa al 3,8%, nou dècimes per sobre, a causa, principalment, dels preus dels carburants, que van baixar menys que el mateix mes del 2023.

Per contra, els aliments i les begudes no alcohòliques destaquen per la seva influència negativa. Els preus van disminuir tres dècimes, fins al 4,4%. Aquest descens es va deure, majoritàriament, als increments dels preus de les fruites i la carn, menors que el mateix mes de 2023, així com a la baixada dels preus dels olis i greixos, enfront de la pujada al maig de l'any anterior.

Per CA, la inflació va registrar al maig taxes anuals positives en totes. Galícia va presentar la més elevada (4,0%) i les Canàries, la més baixa (3,4%).

Excloent de l'índex general els aliments no elaborats i els productes energètics, la taxa d'inflació subjacent va augmentar una dècima, fins al 3%, trencant així la tendència a la baixa que mantenia des de l'agost del 2023.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) es va situar al 3,8%, taxa quatre dècimes per sobre de la registrada al mes anterior.

contador