l-inflation-en-allemagne-stable-sur-un-an-en-juillet

La inflació es modera fins al 2,8% al febrer, xifra que suposa un descens de sis dècimes i la taxa més baixa des d'agost del 2023, mentre que la taxa subjacent disminueix dues dècimes, fins al 3,4%, el nivell més alt baix des del març del 2022, segons les dades avançades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Com expliquen, aquesta moderació de l'Índex de Preus de Consum (IPC) es deu, principalment, a la baixada dels preus de l'electricitat, enfront de la pujada del febrer del 2023, i l'estabilitat dels preus dels aliments i begudes no alcohòliques, que van augmentar el mateix mes de l'any anterior.

Per contra, el preu dels carburants augmenta, mentre que van baixar el febrer del 2023.

La baixada de la inflació “està permetent que les llars recuperin poder adquisitiu i que les empreses recuperin competitivitat. Fem, per tant, compatible la moderació dels preus amb el manteniment de l'escut social i el suport a les llars i les famílies més necessitades", ha assenyalat el ministre d'Economia, Carlos Cuerpo.

En taxa mensual, la inflació se situa al febrer al 0,3% respecte al gener. El febrer de l'any passat, la taxa mensual va ser del 0,9%.

D'altra banda, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) se situa en la taxa interanual al 2,9%, sis dècimes per sota de la registrada al mes anterior, mentre que la variació mensual és del 0,4%.

"La nova caiguda de la inflació bàsica espanyola al febrer és una bona notícia per al Banc Central Europeu (BCE), ja que mostra que les pressions subjacents sobre els preus es van continuar atenuant", assenyalen els analistes d'ING, que esperen que la inflació segueixi rondant el 3% aquest any.

"Encara que les expectatives de preus de venda al sector industrial han caigut durant els últims mesos, més empreses de serveis espanyoles planegen tornar a pujar els preus. Les expectatives sobre els preus de venda tornen a augmentar des de fa uns quants mesos i al febrer van assolir el seu nivell més alt en un any. La persistència d'una alta inflació de serveis planteja un risc a l'alça per al nostre pronòstic d'inflació, a més d'això, la retirada de les mesures governamentals per moderar els preus elevats de l'energia també pot exercir una pressió alcista sobre la inflació", expliquen.

D'aquesta manera, consideren que els dos factors impediran que la inflació torni a l'objectiu del 2% del BCE aquest any. "S'espera que la inflació mitjana arribi al 3% aquest any i al 2,3% el 2025".

Per als experts d'Ibercaja, "l'efecte base continua exercint un paper important i, sense ell, s'hauria produït una acceleració tant de l'IPC com de la taxa subjacent al febrer, ja que les dues referències van presentar un creixement mensual superior a les mitjanes històriques". Preveuen que "l'efecte base jugarà lleugerament en contra durant els propers tres mesos, de manera que, si no remet la inflació als sectors on s'està mostrant més resistent (els aliments i part del sector serveis incloent-hi la restauració), l'IPC podria tornar a accelerar-se".

Noticias relacionadas

contador