inflacion eeuu portada

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha repuntat el març al 3,5% en taxa interanual enfront del 3,2% registrat al febrer, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, s'ha mantingut sense canvis al 3,8%. Les dues magnituds s'han situat per sobre del que s'esperava, ja que s'havia previst que l'índex general repuntés al 3,4% i la taxa subjacent caigués al 3,7%.

En termes mensuals, l'IPC general va augmentar un 0,4%, una dècima per sobre del que s'esperava. En el cas de la taxa subjacent, també es va incrementar un 0,4%, mentre que el consens anticipava una moderació fins al 0,3% al març. D'aquesta manera, ambdós índexs mantenen el ritme de creixement registrat al febrer.

Tant l'índex d'habitatge (+0,4%) com el de benzina (+1,7%) van registrar augments al març, i el pes combinat "va contribuir amb més de la meitat de l'augment mensual de l'índex per a tots els productes". L'energia es va anotar un encariment mitjà de l'1,1% durant el mes, ja que tots els índexs que el componen, tret del fueloil, van augmentar el preu.

Després d'un nou augment mensual, l'índex energètic acumula una pujada del 2,1% als darrers 12 mesos, un període durant el qual la gasolina registra alces de l'1,3%, mentre que l'índex de gas natural va disminuir un 3,2 % i l'índex de fueloil va caure un 3,7%. A més, l'índex d'electricitat va augmentar el 5% durant l'últim any.

Per la seva banda, l'índex d'aliments va repuntar un 0,1% al març, després de tancar el febrer sense canvis, amb alces del 0,3% per als aliments fora de casa, que van accelerar des del 0,1% del febrer, mentre que el menjar fora de casa va mantenir els preus al tercer mes de l'any. Així mateix, els cereals i productes de fleca van registrar caigudes en el preu del 0,9% durant el mes, xifra que suposa la major disminució mensual de la sèrie històrica, que data del 1989.

Aquestes xifres deixen l'augment interanual dels aliments al 2,2%, amb alces de l'1,2% per als aliments a casa i del 4,2% per al menjar fora de casa. L'índex de carns, aus, peix i ous va augmentar un 1,3% durant els darrers 12 mesos, mentre que els cereals i productes de fleca es van encarir un 0,2%. En contrast, els productes lactis van registrar caigudes de l'1,9% des del març del 2023.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

El responsable d'anàlisi de Finalto, Neil Wilson, assegura que aquestes dades comproven que "l'última milla de la inflació està resultant molt dura", cosa que porta els operadors a "sortir de les seves apostes sobre una retallada de tipus al juny i desfer-se'n de les accions".

"La pregunta clau ara és si això realment dissuadirà a la Reserva Federal i quin tipus de comunicació rebrem a continuació. Jo tendiria a mantenir l'opinió que, malgrat les xifres tan candents, hi ha moltes raons per les quals la Reserva Federal encara podria retallar al juny... però si el mercat es desvia massa, llavors la Reserva Federal es podria veure obligada a esperar una mica més", assenyala.

Noticias relacionadas

contador