ep archivo   uso ante el dato de la inflacion en octubre pide que la clase politica se centro en los
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units s'ha moderat a l'abril al 3,4% en taxa interanual enfront del 3,5% registrat al març, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, ha baixat al 3,6% des del 3,8% anterior. Les dues magnituds s'han situat en línia amb el que esperava el consens de mercat.

En termes mensuals, l'IPC general ha augmentat un 0,3% al quart mes de l'any, una dècima menys del que van estimar els analistes i va registrar al mes passat. En el cas de la taxa subjacent, s'ha elevat un 0,3%, un creixement menor al 0,4% del març.

Els preus de l'habitatge, que suposen al voltant d'un terç de la ponderació de l'índex, juntament amb els de la benzina, han estat els que més han contribuït a incrementar-lo. I és que l'índex per a aquesta categoria s'ha situat al 2,8% a l'abril, alhora que l'índex del petroli s'ha incrementat un 0,9%. Per contra, l'índex del gas natural ha baixat un 2,9% i l'índex d'electricitat ha caigut un 0,1% durant el mes.

L'índex energètic ha pujat un 1,1% durant el mes i 2,6% durant els darrers 12 mesos, mentre que el d'aliments s'han mantingut sense canvis a l'abril. L'índex de menjar a casa ha dismunit el 0,2% al quart mes de l'any. Tres dels sis principals índexs de grups d'aliments de les botigues de queviures han baixat durant aquest període, tot i que els tres restants han tingut avenços de preus.

Altres àrees que han mostrat guanys notables al mes han estat peces de vestir (1,2%), serveis de transport (0,9%) i serveis d'atenció mèdica (0,4%). En el cas dels serveis de transport, l'augment anual s'ha incrementat un 11,2%. Els serveis, excloent-ne l'energia, un punt clau per als responsables de la política monetària, han crescut un 0,4% al mes i un 5,3% a l'any.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

L'informe de l'IPC dels Estats Units d'abril ha estat en gran mesura en línia amb les expectatives. "La taxa anual de creixement dels preus generals va caure del 3,5% al 3,4%, mentre que la taxa subjacent va disminuir del 3,8% al 3,6%. Això és digne d'esment perquè la taxa de inflació bàsica està al nivell més baix en tres anys i els preus generals semblen haver-se estabilitzat", assenyala Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB.

Tot i això, estima que, atès que va estar en gran mesura en línia amb les expectatives, "l'atenció probablement se centrarà en les vendes al detall d'abril, més febles del que s'esperava, cosa que suggereix que el consumidor nord-americà podria estar controlant la despesa a mesura que avancem cap al segon trimestre”.

VENDES AL DETALL

El Departament de Comerç nord-americà també ha donat a conèixer les vendes al detall del mes d'abril, que s'han situat al 0% des del 0,6% del març i enfront del 0,4% previst pel mercat.

Excloent-ne els automòbils, les vendes han pujat un 0,2%, en línia amb el que s'ha anticipat, però per sota del 0,9% del mes previ.

"La desacceleració en el creixement de la despesa a l'abril va ser una mica pitjor del que s'esperava, però es va deure enterament a una disminució en les vendes fora de les botigues després d'un exercici molt sòlid al març, cosa que creiem que reflecteix una combinació d'un nou esdeveniment de vendes a Amazon i la data més primerenca de Pasqua", expliquen a Oxford Economics.

Tot i això, creuen que "la resiliència de l'economia permet a la Reserva Federal centrar-se en les dades d'inflació entrants per guiar les seves decisions sobre taxes, que creiem que milloraran durant els propers mesos i impulsaran la Reserva Federal a començar a reduir gradualment les taxes a partir del setembre".

Noticias relacionadas

contador