inflacion eeuu portada

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units s'ha moderat al maig al 3,3% en taxa interanual respecte al 3,4% registrat a l'abril, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, ha baixat al 3,4% des del 3,6% anterior. Les dues magnituds han millorat les previsions de consens.

En termes mensuals, l'IPC general es va mantenir sense canvis des dels nivells d'abril, enfront de previsions de pujades del 0,1%. En el cas de la taxa subjacent, es va incrementar un 0,2%, mentres que el consens anticipava una alça del 0,3%. D'aquesta manera, els dos índexs redueixen el ritme de creixement registrat a l'abril.

L'organisme que difon les dades destaca que "els índexs que van augmentar al maig inclouen allotjament, atenció mèdica, automòbils i camions usats, i educació", mentre que es van registrar descensos en el cost de les tarifes aèries, vehicles nous, comunicacions, recreació i vestimenta.

Al maig, l'índex d'aliments va augmentar un 0,1%, amb alces del 0,4% al menjar fora de casa, mentre que l'índex d'aliments a casa es va mantenir sense canvis. Aquestes xifres deixen una pujada interanual del 2,1% per a l'alimentació, liderada per l'encariment del 4% al menjar fora de casa, mentre que el cost del menjar a casa va repuntar un 1% en comparació amb els nivells de maig de 2023.

Analitzant detalladament l'evolució dels preus dels aliments, l'índex de lactis i productes afins va disminuir un 0,5% al ​​maig, liderat per una caiguda de l'1,3% a la llet. Les begudes no alcohòliques van veure disminuït el cost en un 0,3% durant el mes, mentre que les fruites i verdures es van mantenir sense canvis.

Per part seva, l'índex energètic va caure un 2,0% al maig, després de pujar un 1,1% a l'abril. El cost de la gasolina va disminuir un 3,6% al mes, mentre que la caiguda va ser del 0,8% per al gas i del 0,4% en el cas del fueloil. L'índex per a l'electricitat es va mantenir sense canvis al maig.

Durant els darrers 12 mesos, el preu de l'energia va augmentar de mitjana un 3,7%, amb alces del 2,2% per a la gasolina i del 5,9% per a l'electricitat. L'índex del gas natural va augmentar un 0,2% des del maig del 2023 i el fueloil es va encarir un 3,6% durant el mateix període.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

Naeem Aslam, cap d'inversions a Zaye Capital Markets, destaca que, després de conèixer aquestes dades, "les probabilitats d'una retallada de tipus al juliol s'han disparat", si bé creu que "és més probable que es produeixi una retallada de tipus al setembre".

"La reunió del FOMC i el diagrama de punts seran el focus principal per als comerciants i inversors, i creiem que l'escenari base de la Reserva Federal serà que les dades van ser excel·lents i que necessitem veure més dades a la mateixa direcció per tenir més confiança per reduir les taxes. Però en general, diríem que avui no és un gran dia per als falcons i necessitarien molta cafeïna per seguir el ritme dels coloms”, afegeix.

contador