inflacioncbrecord12

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units s'ha moderat a l'agost el 2,5% en taxa interanual respecte al 2,9% registrat al juliol, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per la seva banda, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, s'ha mantingut al 3,2%. L'índex general ha millorat les previsions, que apuntaven a un 2,6%.

D'aquesta manera, la inflació continua amb la seva moderació al país nord-americà, i l'índex general ja està al nivell més baix des del febrer del 2021, tot i que segueix per sobre de l'objectiu del 2% interanual de la Reserva Federal. L'IPC subjacent, per la seva banda, es manté a mínims d'abril del 2021.

En termes mensuals, l'IPC general va augmentar a l'agost un 0,2%, en línia amb el que s'esperava, i manté el ritme de creixement del mes passat. En el cas de la taxa subjacent, ha empitjorat les previsions després de registrar una pujada del 0,3%, enfront d'expectatives del 0,2%.

L'organisme que difon les dades destaca que "l'índex d'habitatge va augmentar un 0,5% a l'agost i va ser el factor principal a l'augment de tots els articles".

A l'agost, l'índex d'aliments va augmentar un 0,1%, amb alces del 0,3% al menjar fora de casa, mentre que l'índex d'aliments a casa es va mantenir sense canvis. Aquestes xifres deixen una pujada interanual del 2,1% per a l'alimentació, liderada per l'encariment del 4% al menjar fora de casa, mentre que el cost del menjar a casa va repuntar un 0,9% en comparació amb els nivells d'agost del 2023.

Analitzant detalladament l'evolució dels preus dels aliments, dos dels sis principals grups de les botigues de queviures van augmentar durant el mes, mentre que els altres quatre van disminuir. L'índex per a carns, aus, peix i ous va augmentar un 0,8% a l'agost, mentre que els lactis es van encarir de mitjana un 0,5%.

Per part seva, l'índex energètic ha registrat una caiguda del 0,8%, després de mantenir-se sense canvis al juliol. El cost de la gasolina va baixar un 0,6% durant el mes, mentre que el fueloil i l'electricitat es van abaratir un 1,9% i un 0,7%, respectivament. Per part seva, el preu del gas també va cedir un 1,9%.

Durant els darrers 12 mesos, el preu de l'energia va baixar de mitjana un 4%, amb caigudes del 12,1% per al fueloil i del 10,3% per a la gasolina. L'índex del gas va registrar un descens del 0,1% durant el període i l'electricitat es manté com a únic component energètic amb un increment interanual dels preus, en concret del 3,9%.

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

Michael Brown, estrateg de recerca sènior a Pepperstone, considera que aquest descens de la inflació tindrà poc impacte a la reunió que la Reserva Federal mantindrà la semana que ve, ja que "és evident que el FOMC ja ha obtingut la confiança necessària que la inflació tornarà a l'objectiu del 2% a mitjà termini, i l'evolució del mercat laboral és ara el determinant clau tant del ritme com de la magnitud de les retallades de tipus”.

"Una retallada de 25 punts bàsics durant aquesta reunió segueix sent l'escenari base, encara que segueixen sent possibles retallades més ràpides després d'això en cas que les dades d'ocupació entrants mostrin un deteriorament més gran en les condicions del mercat laboral", detalla.

Per part seva, Naeem Aslam, director d'anàlisi de Zaye Capital Markets, apunta que "les dades d'inflació interanual d'avui porten un bufada d'aire fresc, i donen a entendre que la Reserva Federal podria tenir marge per retallar les taxes de manera més agressiva", encara que alerta sobre "un gir en la narrativa", ja que "les xifres de l'IPC subjacent no han mostrat un panorama tan optimista, cosa que obstaculitza les retallades de tipus".

contador