ep archivo   ipc
UGT ANDALUCÍA - Archivo

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha caigut l'octubre al 3,2% en taxa interanual, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels Estats Units. La dada s'ha situat lleugerament per sota del 3,3% estimada pel consens. Per part seva, la taxa subjacent, que exclou aliments i energia, ha baixat fins al 4%, des del 4,1% del mes anterior, mentre que s'esperava que es mantingués sense canvis.

En termes mensuals, l'índex general es va mantenir sense canvis l'octubre, mentre que el consens esperava una alça del 0,1%, després del 0,4% el qual va avançar al setembre. Per part seva, la taxa subjacent va augmentar un 0,2%, per sobre del 0,3% del mes passat, mentre que el consens esperava un altre 0,3%.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'índex d'habitatge va continuar augmentant l'octubre, compensant una caiguda a l'índex de gasolina i fent que l'índex desestacionalitzat es mantingui sense canvis durant el mes".

L'índex energètic va caure un 2,5% l'octubre, gràcies principalment a un descens del 5% en el cost de la gasolina, mentre que es van registrar augments en el preu mitjà de l'electricitat (+0,3%) i el gas (+1,2%)

En termes interanuals, l'índex energètic va caure un 4,5% durant els darrers 12 mesos, un període durant el qual el cost de la gasolina va disminuir un 5,3%, mentre que l'índex de gas natural va caure un 15,8%, i el fueloil es va abaratir un 21,4%. En canvi, l'índex d'electricitat va augmentar el 2,4% durant l'últim any.

Per part seva, l'índex d'aliments va pujar un 0,3% l'octubre, per sobre del 0,2% del mes anterior, amb alces del 0,3% per als aliments a la llar, que van accelerar des del 0,1% de setembre. Quatre dels sis grups d'aliments principals van augmentar durant el mes. L'índex de carns, aus, peix i ous es va enfilar un 0,7%, mentre que la carn de vedella es va encarir un 1,2%, una dècima menys que la carn de porc (+1,3%). A més, l'índex d'aliments fora de casa va augmentar un 0,4% l'octubre.

Aquestes xifres deixen l'augment interanual dels aliments al 3,3%, amb alces del 2,1% per als aliments a casa i del 5,4% per al menjar fora de casa. Els grans grups d'alimentació restants van registrar augments que van des del 0,4% (carn, aus, peix i ous) al 3,6% (altres aliments a la llar).

LA VALORACIÓ DELS EXPERTS

Richard Garland, estrateg en cap d'inversions d'Omnis Investments, destaca que "la inflació nord-americana continua amb una tendència a la baixa", cosa que "hauria de reafirmar l'opinió de la Reserva Federal que les taxes d'interès són prou restrictives com per emportar la inflació novament a l'objectiu, encara que mantindran els augments de taxes sobre la taula fins que s'entrevegi una inflació baixa del 2%".

"Tot i que encara és lluny una lectura reconfortant de la inflació, el mercat laboral s'està debilitant i el creixement econòmic es desaccelerarà a mesura que els consumidors moderin la despesa. Encara sembla més probable un aterratge suau de l'economia, però sorpreses negatives en el creixement econòmic podrien canviar l'enfocament de la Reserva Federal el proper any", afegeix.

John Leiper, director d'inversions de Titan Asset Management, subratlla que "el mercat estava preparat per a una mica més alt, a causa en part dels persistents efectes estacionals".

"Per tant, encara que seguim lluny de l'objectiu de la Reserva Federal, això serà interpretat positivament pels mercats, descartant possibles pujades de tipus futures i amb retallades de tipus propers a l'1% per a finals del 2024. El rendiment dels bons del Tresor a 2 anys està caient i les accions estan a l'alça", destaca.

Per Daniele Antonucci, director d'inversions de Quintet, "les xifres d'inflació d'avui donen suport a la idea que la Reserva Federal ha acabat el cicle de pujades de tipus".

"Esperem que la Fed mantingui els tipus d'interès entre el 5,25 i el 5,50%, abans de retallar-los lentament al llarg del 2024. Va ser prudent en mantenir els tipus d'interès a la reunió de novembre i les últimes dades econòmiques van estar molt per sota de les expectatives", conclou.

Per part seva, els analistes de Pantheon Macroeconomics asseguren que "aquest és un bon informe", que reforça la seva opinió que "la Fed ha acabat" amb les seves alces de tipus d'interès.

"Ara caldria un terrible informe de l'IPC del novembre, i probablement també un gran repunt de les nòmines, per desencadenar un augment final", asseveren.

Des d'Oxford Economics manifesten que "l'informe de l'IPC d'octubre dona als funcionaris de la Fed més confiança que la inflació està en una ferma trajectòria descendent, cosa que hauria d'impedir qualsevol augment addicional de les taxes".

"No obstant, al procés de desinflació encara li queda molt camí per recórrer, i el camí cap a una inflació de serveis més feble depèn d'un refredament continu de les condicions del mercat laboral, per la qual cosa encara passarà molt de temps abans que la Reserva Federal pugui pensar a abaixar les taxes d'interès", matisen.

contador