ep archivo   uso ante el dato de la inflacion en octubre pide que la clase politica se centro en los
EUROPA PRESS - Archivo

L'Índex de Preus al Consum (IPC) dels Estats Units ha baixat fins al 3% en taxa interanual respecte al 3,3% registrat al maig, segons les dades publicades per l'Oficina d'Estadístiques Laborals nord-americana. Per part seva, la inflació subjacent, que exclou aliments i energia, s'ha moderat lleument al 3,3% des del 3,4% anterior.

Les dues magnituds s'han situat per sota de les expectatives del consens. I és que el mercat havia previst que en taxa general, la inflació se situés al 3,1%, mentre que la variable subjacent es mantingués al 3,4%.

En termes mensuals, l'IPC general ha baixat un 0,1% al sisè mes de l'any, també per sota del que van estimar els analistes i ha registrat al mes passat. En el cas de la taxa subjacent, s'ha relaxat un 0,1%, menor al 0,2% del maig.

L'índex d'energia ha augmentat un 1% al darrer any, mentre que el d'aliments s'ha elevat un 2,2% durant el mateix període.

Per part seva, l'índex de la gasolina ha baixat un 3,8% al juny, després d'haver disminuït un 3,6% al maig, cosa que ha compensat amb escreix l'ascens en l'habitatge. L'índex d'energia ha caigut un 2% durant el mes, com també al mes anterior. L'índex d'aliments ha sumat un 0,2% al juny, i el d'aliments fora de casa ha fet el mateix en un 0,4%.

L'índex d'habitatge s'ha incrementat un 5,2% durant l'últim any, xifra que representa gairebé el setanta per cent del total de 12 mesos. Altres índexs amb augments notables en aquests dotze mesos han estat l'assegurança de vehicles de motor (+19,5%), l'atenció mèdica (+3,3%), la cura personal (+3,2%) i la recreació (+1,3%).

"És possible que a Jerome Powell se li hagi donat el senyal de retallar les taxes al setembre, si ens basem en la dada de l'IPC. Combinat amb les dades de nòmines de divendres, sembla que les estrelles s'estan alineant per a una retallada de taxes al setembre, si la Reserva Federal es pot desfer de les seves inhibicions sobre retallar les taxes abans de les eleccions presidencials", destaca Chris Beauchamp, analista en cap de mercat d'IG.

Per la seva banda, Michael Brown, estrateg de recerca sènior de Pepperstone, estima que "la porta a una retallada al setembre ja estava entreoberta abans de les dades d'avui, i aquestes xifres obliguen que aquesta porta s'obri una mica més. Sempre que la inflació es continuï comportant i segueixin apareixent esquerdes al mercat laboral, la primera retallada de 25 punts bàsics sembla probable en la penúltima decisió del FOMC, seguit probablement d'una nova retallada d'aquest tipus al desembre”.

PETICIONS SETMANALS D'ATUR

Les peticions setmanals de desocupació als EUA han caigut fins a les 222.000, a la setmana del 5 de juliol, des de les 239.000 registrades els set dies previs, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà. La dada s'ha situat per sota de les previsions del consens, que anticipava 236.000 sol·licituds.

Per estats, els majors increments s'han donat a Nova York (+4.427), New Jersey (+2.557), Geòrgia (+1.849), Califòrnia (+1.478) i Iowa (+1.270) mentre que les caigudes més importants han tingut lloc a Connecticut (-1.831), Wisconsin (-875), Minnesota (-731), Maryland (-690) i Vermont (-534).

Pel que fa a les sol·licituds de prestacions regulars, es van anotar un descens fins a les 1.852.000, des de les 1.856.000 anteriors i millorant les previsions del consens, que n'anticipava 1.860.000.

Noticias relacionadas

contador