dl shopping supermarket groceries high street high st footfall retail retailer spending consumer pb
Sharecast / Steve Buissinne via Pixabay

Sorpresa amb la inflació del Regne Unit. L'índex de preus al consum (IPC) ha pujat al juny un 7,9%, des del 8,7% registrat el maig, segons les dades reportades aquest dimecres per l'Oficina Nacional d'Estadística britànica (ONS, per les sigles en anglès).

D'aquesta manera, la inflació britànica s'ha situat a la cota més baixa dels últims 16 mesos (des del març del 2022) i ha estat millor del que s'esperava el consens d'analistes, que pronosticava un 8,2%, però segueix a nivells 'dolorosament' alts que conviden a pensar en més pujades de tipus per part del Banc d'Anglaterra (BoE, per les sigles en anglès).

És una bona notícia que s'ha aconseguit gràcies a la caiguda dels preus dels carburants, que ha estat la que més ha contribuït a la millora de l'IPC, i que els preus dels aliments han pujat menys que el juny del 2022. Tot això ha contribuït a la moderació de la inflació, però els preus al Regne Unit encara són massa elevats.

No obstant, la inflació subjacent també s'ha reduït el juny, cosa que no passava des del mes de gener passat. L'IPC subjacent, que exclou l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac, ha pujat un 6,b9%, enfront del 7,1% del maig.

Els economistes esperaven que la inflació subjacent es mantingués al 7,1%, cosa que podria animar el Banc d'Anglaterra a pensar que les pressions inflacionistes són una mica menys rígides del que es temia. Tot i això, cal recordar que l'objectiu del BoE és situar la inflació general de l'IPC al 2%, per la qual cosa els responsables polítics podrien continuar pujant els tipus d'interès durant els propers mesos.

"Fins i tot amb una xifra més baixa del que s'esperava, la inflació al Regne Unit continua sent alta i més forta que en altres economies occidentals, i això manté les probabilitats de noves mesures del Banc d'Anglaterra sensiblement més agressives que per a altres grans bancs centrals", comenta Ipek Ozkardeskaya, analista sènior a Swissquote Bank.

El BoE va elevar el tipus d'interès oficial fins al 5% durnt la darrera reunió, i s'espera que continuï cap al rang del 6,5%-7% durant els propers mesos. Si la inflació s'alenteix, el tipus màxim se situarà a la forquilla del 6%-6,5%, però no més avall, comenta aquesta experta.

Des de Pantheon Macroeconomics destaquen, per la seva banda, que estem davant d'un "moment decisiu". Els experts d'aquesta empresa britànica opinen que la dada de l'IPC del juny "dona llum verda al Comitè de Política Monetària per apujar el tipus d'interès a 25 punts bàsics el mes que ve, en lloc del fort increment de 50 punts bàsics que els mercats consideren el resultat més probable”.

Des del seu punt de vista, és probable que la taxa d'inflació general de l'IPC continuï "baixant ràpidament" i se situï "al voltant del 7% al tercer trimestre i entre el 4,5% i el 5% al quart". A més, veuen possible que la inflació subjacent de l'IPC també disminueixi, "encara que amb menys rapidesa, probablement fins al voltant del 5,5% a finals d'aquest any".

Noticias relacionadas

contador