ep archivo   bandera de canada
GOBIERNO DE CANTABRIA - Archivo

L'Índex de Preus al Consumidor (IPC) del Canadà va augmentar fins el 4,0% interanual l'agost, segons les dades publicades aquest dimarts per l'Oficina d'Estadística del país, i s'ubica per sobre del 3,3% del juliol i del 3,8% esperat pel consens d'analistes. Per part seva, la taxa subjacent ha pujat dues dècimes, fins al 3,6%.

Segons l'organisme que difon les dades, "l'acceleració general es va deure en gran mesura a l'augment interanual dels preus de la gasolina l'agost (+0,8%) en comparació amb el juliol (-12,9%)". Excloent-ne la gasolina, l'IPC va pujar un 4,1% l'agost i va igualar l'augment del 4,1% el juliol.

El preu de la gasolina va augmentar un 0,8% interanual l'agost, el primer repunt anual des del gener del 2023, després de caure un 12,9% el juliol. L'augment interanual de l'índex de gasolina "es va deure en part a un efecte de l'any base, ja que els preus van caure un 9,6% mes a mes l'agost de 2022, com a resultat d'una producció mundial més gran de petroli i menors marges de refinació".

En termes mensuals, el cost de la gasolina va augmentar un 4,6%, a causa principalment "de l'augment dels preus del petroli cru després de les retallades de producció dels principals països productors de petroli".

Per part seva, el preu de l'habitatge va augmentar un 6,0% interanual l'agost, fet que suposa una acceleració des del 5,1% del juliol liderada per l'índex de lloguers, que va augmentar un 6,5%, després d'un augment del 5,5% el juliol.

"Esperem que el Banc del Canadà segueixi de prop les pressions inflacionàries, però mantingui la taxa de política monetària en 5% fins a mitjans del 2024. No obstant això, si el creixement econòmic i la inflació fossin més forts del que s'esperava, és probable que es produeixin més pujades de tipus a finals d'aquest any", asseguren els analistes d'Oxford Economics.

Per part seva, des de TD Securities apunten que "l'informe d'avui deixa l'IPC del tercer trimestre molt per sobre de les projeccions del Report de Política Monetària del juliol i augmentarà les preocupacions del Banc del Canadà sobre les pressions persistents sobre els preus".

"Encara rebrem un informe més sobre la inflació abans de la reunió del BoC d'octubre i unes perspectives de creixement més suaus permetran al Banc analitzar part d'aquesta persistència, però avui l'informe hauria d'ajudar a reafirmar que la missió encara no s'ha complert", afegeixen.

contador