ep archivo   bandera de canada
GOBIERNO DE CANTABRIA - Archivo

La inflació continua moderant-se al Canadà. L'Índex de Preus al Consumidor (IPC) s'ha situat el maig al 3,4% en taxa interanual des del 4,4% del mes d'abril. La desacceleració ha estat impulsada en gran mesura pels preus més baixos de la gasolina (-18,3%) com a resultat d'un efecte d'any base.

Sobre una base mensual, l'IPC ha pujat un 0,4% el maig, una xifra per sota del 0,7% del mes d'abril i lleugerament inferior al 0,5% estimat pel mercat.

Els contribuents més importants a l'augment mes a mes han estat els costos d'interessos hipotecaris i els serveis de viatge, que inclouen allotjament per a viatgers i viatges turístics. Sobre una base mensual desestacionalitzada, l'IPC va pujar un 0,1%.

Pel que fa a la inflació subjacent del Banc del Canadà (BoC) també s'ha desaccelerat al maig fins al 3,7% des del 4,1% del mes anterior, i s'han millorat les previsions del consens (3,9%) Tot i que encara es manté molt per sobre de l'objectiu del 2%.

Els preus de l'energia han caigut un 12,4% al cinquè mes de l'any en comparació amb el mateix període de l'any anterior, quan la incertesa del subministrament al voltant de la invasió russa d'Ucraïna va fer que els preus de l'energia augmentessin substancialment.

Els preus dels béns duradors han crescut a un ritme més lent any rere any al maig, i han augmentat un 1% després de l'increment del 2,2% a l'abril. L'augment al maig és el menor des del maig del 2020 i ha coincidit amb la disminució de les pressions de la cadena de subministrament en comparació amb fa un any.

Per part seva, l'índex del cost d'interessos hipotecaris s'ha incrementat un 29,9% interanual al maig des del 28,5% d'abril. Per tercer mes consecutiu, aquest ha estat el major augment registrat, ja que els canadencs van continuar renovant i iniciant hipoteques a uns tipus d'interès més alts.

Per als experts d'Oxford Economics, el BoC ha canviat a una postura agressiva depenent de les dades i “tindrà un informe d'ocupació més per avaluar abans de la seva propera decisió sobre els tipus el 12 de juliol”.

"A menys que els mercats laborals i el creixement dels salaris es desaccelerin bruscament, esperem que el BoC augmenti les taxes uns 25 punts bàsics més el juliol, amb fins i tot més augments sobre la taula aquest any atesa la preocupació del banc central que pot resultar més difícil reduir la inflació del rang del 3% que espera aquest estiu a l'objectiu del 2%”, afegeixen des de la companyia britànica.

Noticias relacionadas

contador