ep archivo   estambul
Europa Press - Archivo

La inflació a Turquia es va disparar al 67,07% al febrer enfront del mateix mes de l'any anterior, segons ha informat aquest dilluns l'Institut d'Estadística de Turquia. La dada ha superat les expectatives, ja que el consens de mercat esperava que la inflació arribés al 65,7% al mes passat. Enfront del gener, la inflació va pujar un 4,53%.

Roba i calçat, amb un 43,44%, va ser el grup que va registrar el menor augment anual. D'altra banda, hotels, cafeteries i restaurants, amb un 94,78%, va ser el grup que va marcar l'augment anual més gran, seguit per educació, amb un 91,84%, mentre que l'índex per a salut es va situar en un 81,25% i transport, un 77,98%, segons l'institut estadístic.

En termes mensuals, roba i calçat, amb un 0,20%, també va ser el grup que va mostrar el menor augment mensual. D'altra banda, educació, amb un 12,76%, va ser el grup principal on es va observar el major augment mensual.

Les xifres alimenten la preocupació que el banc central de Turquia, que havia indicat al mes passat que el cicle d'alces de tipus de vuit mesos s'havia acabat, pugui haver de tornar a la càrrega.

"L'augment més fort del que s'esperava en la inflació augmenta les nostres preocupacions atès que arriba després d'un gran increment en la inflació al gener i de la fortalesa del creixement de la despesa de les llars al quart trimestre", escriu Liam Peach, economista sènior de mercats emergents a Capital Economics, en una nota recollida per CNBC. "Les pressions de preus centrals continuen sent elevades i, si això continua, la possibilitat de reiniciar el cicle d'ajust del banc central només augmentarà als propers mesos", afegeix.

contador