- La inflació subjacent es manté constant a l’1,3%, lluny de l'objectiu del BCE
- L'encariment dels preus es produeix principalment per l'energia
Els preus del conjunt de l'Eurozona van accelerar el seu creixement interanual a l'agost. La inflació de l'àrea monetària, mesurada per l'IPC, va pujar dues dècimes fins situar-se a l’1,5% d'augment respecte al mateix mes de l'any anterior. L'impuls es va produir principalment pels productes energètics, segons l'estimació d'Eurostat.
- 1,0406$
- -0,67%
De fet, la inflació subjacent, que exclou els productes energètics i els aliments no elaborats, es va mantenir a l’1,3% a l'agost en el primer càlcul de l'oficina estadística europea. Al juliol havia pujat una dècima fins assolir aquest 1,3% interanual, la dada més alta en quatre anys però encara lluny de l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE) d'apropar la inflació a mig termini a prop, però per sota, del 2%. L'organisme presidit per Mario Draghi va predir al seu últim butlletí econòmic que la inflació subjacent seguirà en aquests nivells (1,3% al juliol i agost) durant "els pròxims mesos".
Els preus dels productes energètics, per la seva banda, van augmentar un 4%, molt per sobre del 2,2% d'agost o l'1,9% del juliol. El petroli va experimentar l'any passat moviments abruptes des dels mínims de més d'una dècada que va marcar al febrer per sota dels 30 dòlars. D'aquesta manera, els indicadors generals d'inflació estan molt condicionats aquest any pels canvis interanuals del cru.
Els aliments no processats es van encarir un 0,6%, mateix nivell que al mes anterior. Pel que fa al segment d'aliments elaborats, alcohol i tabac, l'increment de preu va ser del 2%, una dècima més que la dada precedent. Mentre que els béns industrials no energètics van pujar de preu en un 0,5%, mantenint el ritme d'alces de juliol, igual que va passar amb els serveis, el cost dels quals es va elevar en un 1,6% respecte a l'any anterior.
El consens d'analistes de Reuters esperava estadístiques lleument inferiors. En concret, els experts apuntaven a una dada general d'IPC de l’1,4% i de l’1,2% en el subjacent. En tots dos casos, les taxes de variació superen en una dècima les expectatives. Al mercat de divises, l'euro puja lleument respecte al dòlar després de replegar per sota dels 1,19 dòlars.