ep archivo   una persona compra en el mercado de la boqueria
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

La inflació es relaxa lleument a la zona euro. L'agost, l'Índex de Preus de Consum (IPC) s'ha situat al 5,2% respecte al mateix mes de l'any passat, segons les dades publicades per Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. La xifra és una dècima inferior al 5,3% registrat el juliol i s'ha ubicat per sota de l'estimació del consens, que esperava que es mantingués en aquesta cota.

D'aquesta manera, la inflació general se situa al nivell més baix des del gener del 2022.

Al conjunt de la Unió Europea, la taxa d'inflació interanual ha estat del 5,9% enfront del 6,1% de la lectura registrada el juliol.

Entre els Vint-i-set, les taxes més baixes s'han donat a Dinamarca (2,3%), Espanya i Bèlgica (els dos 2,4%). Al costat contrari, i amb les taxes més altes han destacat Hongria (14,2%), República Txeca (10,1%) i Eslovàquia (9,6%). En comparació amb el juliol, la inflació anual va disminuir en quinze Estats membres, es va mantenir estable en un i va augmentar en onze.

Per components, la contribució més gran a l'IPC anual de la zona euro va provenir dels serveis (+2,41 punts percentuals, pp), seguits d'aliments, alcohol i tabac (+1,98 pp), béns industrials no energètics (+1,19 pp) i energia (-0,34 pp).

Per la seva banda, la taxa subjacent s'ha moderat fins al 5,3% des del 5,5% anterior, en línia amb allò previst, col·locant-se al nivell més baix des del maig.

"La inflació general de la zona de l'euro va ser lleugerament inferior a l'informat inicialment l'agost. S'espera que tant l'índex general com el subjacent caiguin l'any que ve, per la qual cosa és poc probable que les revisions alterin l'opinió del BCE, que ja ha decidit que probablement no seran necessàries més pujades de tipus", afirma Per Craig Erlam, analista sènior de mercat, Regne Unit i EMEA, d'OANDA

Tot i això, l'expert destaca que, com passa amb totes les dades favorables, "pot resultar un petit alleujament que les sorpreses en les dades finalment vagin aen la direcció correcta".

Per a Pantheon Macroeconomics, la pregunta clau en aquestes dades és si donaran una sorpresa "agressiva" d'aquí a finals d'any, cosa que provocaria una altra pujada de tipus al desembre. "Ho dubtem. És cert que els preus de l'energia estan augmentant ara, però la inflació de l'energia segueix camí de caure durant els propers mesos a causa dels efectes de base", expliquen.

"En general, les nostres previsions indiquen que la inflació general caurà entre el 3,5% i el 4,0% per a finals d'any i baixaran encara més, per sota del 3%, el març. Tenim el nivell general fins al 2% l'octubre del proper any, abans de repuntar el 2025", afegeixen des de la companyia britànica.

Així mateix, estimen que la inflació caurà més ràpid del que espera el BCE d'aquí al tercer trimestre del proper any, abans de repuntar. "Aquest és un dels principals impulsors pel qual el banc central podrà reduir l'enduriment de les seves polítiques al proper any, juntament amb una desacceleració del creixement econòmic per sota de la tendència", conclouen a Pantheon Macroeconomics.

contador