cbinflacion31

La inflació de la zona euro es va alentir el desembre més del previst pels mercats, frenada per una forta desacceleració dels preus de l'energia, mentre que els indicadors bàsics es van mantenir estables, segons una estimació preliminar publicada aquest divendres.

L'agència europea d'estadística, Eurostat, va estimar que els preus en el bloc monetari de 19 països van pujar 1,6% el desembre de l'any passat, en comparació amb l’1,9% de novembre.

La desacceleració va ser més pronunciada del que esperava el consens, que apuntava a una inflació de l’1,8% el desembre.

La caiguda inesperada porta la inflació per sota de l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE) d'una taxa inferior, però propera, al 2,0%.

No obstant això, l'indicador clau seguit de prop pel BCE per les seves decisions de política monetària, que exclou la volatilitat dels preus de l'energia i els aliments, es va mantenir estable a l’1,1% el desembre, en línia amb les expectatives del mercat.

Un indicador que exclou l'energia, els aliments, l'alcohol i el tabac també es va mantenir estable a l’1,0%, igualant les previsions.

La inflació es va desaccelerar principalment a causa de la reducció dels preus de l'energia, que van pujar un 5,5% interanual el desembre, després d'una pujada del 9,1% el novembre.

El membre del BCE, Benoit Coeuré, ha dit aquest divendres, abans que es publiqués aquesta referència, que els tipus d'interès del BCE es mantindran a nivells baixos durant el temps necessari perquè la inflació torni al seu objectiu.

En un altre comunicat, Eurostat ha dit que els preus als productors industrials van caure un 0,3% a la Zona Euro el desembre, més que la caiguda del 0,2% pronosticada pels economistes.

Noticias relacionadas

contador