france l insee table sur une croissance de 2 3 cette annee et une inflation toujours elevee

Repunta la inflació de la zona de l'euro. El desembre, l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va accelerar cinc dècimes, fins al 2,9%, xifra que representa el nivell més alt des de l'octubre, segons les dades d'Eurostat, l'oficina d'estadística comunitària. Mentrestant, la taxa subjacent es va moderar dues dècimes, fins al 3,4%.

Els preus de l'energia van caure un 6,7%, i es van recuperar d'una caiguda de l'11,5% el novembre, principalment pels efectes de base de la reducció del subsidi fiscal a Alemanya el desembre de 2022, encara que els efectes de base també van ser pronunciats a altres països.

La inflació dels aliments, alcohol i tabac va caure fins al 6,1%. El preu dels béns no energètics va disminuir al 2,5%, mentre que la inflació dels serveis es va mantenir estable al 4%.

A tota la Unió Europea (UE), la inflació anual va ser del 3,4% el desembre, enfront del 3,1% el novembre.

Per països, en comparació amb el novembre, la inflació anual en va disminuir en quinze Estats membres, se'n va mantenir estable en un i en va augmentar en onze. Les taxes anuals més baixes es van registrar a Dinamarca (0,4%), Itàlia i Bèlgica (els dos 0,5%). Per contra, les taxes anuals més altes es van registrar a Txèquia (7,6%), Romania (7%) i Eslovàquia (6,6%).

Centrant l'atenció a les grans economies de la zona de l'euro, a Espanya, la taxa d'inflació es va mantenir estable en el 3,3%, a Alemanya va pujar des del 2,3% al 3,8% ia França va augmentar des del 3,9% al 4,1%.

TENDÈNCIA A LA BAIXA DURANT LA MAJOR PART DE 2024

"Un repunt de la inflació energètica va ser el factor clau de l'augment de la inflació de la zona euro a finals del 2023", destaquen els experts de Pantheon Macroeconomics. Ara, creuen que la pregunta clau a curt termini és si la inflació al gener i al febrer serà prou feble per persuadir el Banc Central Europeu (BCE) a retallar els tipus d'interès al març, "quan és gairebé segur que l'organisme reduirà encara més els pronòstics d'inflació i creixement".

"Creiem que així serà", diuen alhora que preveuen que la inflació general caurà al 2,2% el gener i a l'1,7% al febrer. "Pensem que la perspectiva d'una inflació per sota de l'objectiu la vigília de la reunió del març canviarà el consell".

Tot i això, matisen que aquesta és una decisió molt renyida: "Per començar, no estem tan segurs de la nostra previsió d'inflació del gener a causa de tota una sèrie de factors que poden alterar aquesta xifra i aquesta incertesa invariablement es filtra a les nostres prediccions per al febrer també, en segon lloc, el BCE clarament no està content amb les expectatives del mercat sobre retallades de tipus al març/abril, per la qual cosa la caiguda de la inflació per sota de l'objectiu ha de ser clara per impulsar-los a actuar”.

De cara al futur, estimen que la tendència a la baixa de la inflació continuarà durant la major part del 2024, “abans que vegem un repunt a principis del 2025. Passi el que passi en els propers mesos, tant la inflació general com la subjacent s'estan dirigint clarament cap al 2%, i per sota, molt abans del que el BCE va predir al desembre, això hauria de ser suficient per sustentar entre quatre i cinc retallades de tipus aquest any, independentment de quan el BCE faci el primer pas".

Per als analistes d'Oxford Economics, la lectura del desembre "ofereix més proves que el procés desinflacionari està en marxa i que, si bé el BCE no ha obert formalment un debat sobre el moment de les retallades de tipus, hi ha més bones notícies sobre que la inflació provocarà un canvi més explícit cap a una postura moderada”.

Consideren que la xifra del gener oferirà més informació sobre el ritme i el moment de les retallades de tipus del BCE. "Esperem que comenci amb retallades de tipus a l'abril, totalitzant 150 punts bàsics al llarg de l'any. Però si la inflació sorprèn a l'alça a principis del 2024, podria endarrerir l'inici de les retallades de tipus fins al juny".

Noticias relacionadas

contador