un employe compte des billets en euros dans un bureau de change

La inflació de la zona de l'euro va pujar dues dècimes al desembre, fins al 2,4% interanual, en línia amb les expectatives del mercat. Registra el repunt més gran des del mes de juliol passat a causa, principalment, de l'encariment de l'energia, segons la lectura preliminar publicada per Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE).

De fet, els preus de l'energia es van elevar un 0,1%, enfront de la baixada del 2% registrada al novembre. Suposa, a més, el primer increment des del juliol.

De la resta dels principals components de la inflació, els serveis tenen la taxa anual més alta al desembre, quan el cost va augmentar un 4%, enfront del 3,9% del mes anterior, seguits dels aliments, alcohol i tabac, els preus dels quals es van mantenir estables al 2,7%.

Mentrestant, els aliments frescos van augmentar el cost un 1,7%, per sota del 2,3% del mes previ. Per la seva banda, els béns industrials no energètics es van relaxar i es van encarir un 0,5% enfront del 0,6% del novembre.

Per països, dins de la zona euro, les pujades interanuals més importants es van produir a Croàcia (4,5%), Bèlgica (4,4%) i Estònia (4,1%). Per contra, Irlanda (1%), Itàlia (1,4%) i Luxemburg (1,6%) van tenir els augments més baixos de preus.

D'altra banda, excloent-ne l'impacte de l'energia els aliments frescos, l'alcohol i el tabac, la taxa d'inflació subjacent de la zona de l'euro es va mantenir al 2,7%.

L'AUGMENT NO HAURIA DE DISSUADIR DE RECORTAR TIPUS AL GENER

Després que la inflació de la zona euro baixés al mes de setembre passat per sota de l'objectiu del Banc Central Europeu (BCE), ara, la dada ha registrat el tercer augment consecutiu. "No obstant, aquests augments reflecteixen efectes de base desfavorables i esperats en els preus de l'energia, que han estat més volàtils del que és habitual als últims anys", expliquen a Oxford Economics.

Assenyalen que les taxes d'inflació anual encara no reflecteixen plenament la moderació del creixement intermensual dels preus als últims mesos per als serveis, que és el component més rígid de la cistella. "No obstant, continua sent massa alta per declarar una victòria total ara com ara, atès que la inflació dels serveis se situa al doble de l'objectiu d'inflació".

Sobre el BCE, asseguren que ja esperava un augment de la inflació, i per això aquest augment "no hauria de dissuadir-lo de retallar els tipus aquest mes".

"Les expectatives d'inflació ancorades novament i la moderació del creixement salarial ofereixen més suport perquè el BCE retalli els tipus sense córrer el risc d'una reacceleració de la inflació, encara que el lleuger augment de les expectatives d'inflació al consumidor al novembre vol dir que el BCE seguirà actuant amb cautela i no abandonarà completament la dependència de les dades", diuen.

Des d'ING veuen probable que es produeixi un nou augment de la inflació al primer trimestre, cosa que "mantindrà el BCE en un camí de flexibilització cautelosa", coincideixen. "Encara esperem que el BCE continuï retallant els tipus d'interès, però és poc probable que el ritme de relaxació s'acceleri. Per tant, els que afirmen que el BCE està endarrerit es poden sentir encara més decebuts", afirmen.

Examinant els factors que impulsen la inflació, creuen important assenyalar que l'impacte a la baixa dels preus de l'energia està disminuint: “Si bé els preus de l'energia van caure el 6,1% al setembre i el 4,6% a l'octubre, la caiguda va ser de només un 2% al novembre, passant a una inflació positiva del 0,1% al desembre”.

I consideren que aquesta tendència a l'alça encara no s'ha acabat i que l'energia "serà un risc alcista significatiu per a la inflació al primer trimestre".

Noticias relacionadas

contador