france l insee table sur une croissance de 2 3 cette annee et une inflation toujours elevee 20240128111425

La inflació de la zona de l'euro va començar el 2024 moderant-se. Al gener, l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar al 2,8% interanual, xifra que suposa una dècima per sota enfront del tancament del 2023 després del lleuger repunt registrat al desembre, segons les dades preliminars publicades per Eurostat, oficina d'estadística de la Unió Europea (UE).

Per components, els aliments, alcohol i tabac es van encarir un 5,7%, quatre dècimes menys, l'energia va frenar la caiguda interanual al 6,3% enfront de la baixada del 6,7% del desembre, el preu dels serveis va mantenir estable al 4% i els béns industrials no energètics es van atenuar cinc dècimes, al 2%.

Descomptant de la taxa general l'impacte de l'energia, la inflació va baixar dues dècimes, fins al 3,8%. Si s'exclou també l'efecte dels aliments, l'alcohol i el tabac, la inflació subjacent es va relaxar una dècima, fins al 3,3%, de manera que es col·loca al nivell més baix des del març del 2022.

Per països, Estònia (5%), Croàcia (4,8%) i Àustria i Eslovàquia (els dos 4,3%) pateixen les taxes d'inflació més elevades. Per contra, Finlàndia (0,7%), Itàlia (0,9%) i Letònia i Lituània (els dos 1%) en registren les més baixes.

"És massa aviat per cantar victòria a la batalla contra la inflació", expressen els analistes d'ING. Com comenten, l'energia continua sent una força desinflacionària, "tot i que l'efecte s'està esvaint i probablement desapareixerà del tot al segon trimestre, ja que l'efecte base es tornarà menys avantatjós".

Creuen que el Banc Central Europeu (BCE) "serà molt cautelós i no contemplarà cap retallada de tipus abans del juny. També pensem que, atès el mercat laboral estructuralment ajustat, el BCE s'abstindrà de reduir agressivament els tipus d'interès. Una primera retallada al juny probablement es limitarà a 25 punts bàsics i el ritme de relaxació posterior podria ser més gradual del que el mercat està descomptant actualment”, diuen.

Per a Pantheon Macroeconomics, la caiguda de la inflació "no és suficient per a una retallada de tipus al març" i mostra que "les pressions inflacionàries a la zona de l'euro pràcticament no van variar al gener". Per això, creuen que serà "interessant" veure si continua aquesta tendència, ja que "febrer i març són mesos en què els preus subjacents solen augmentar mensualment".

De cara al futur, ara creuen que el BCE aplicarà la primera retallada de tipus a l'abril. "Les dades d'inflació del febrer es publicaran la setmana anterior a la reunió del març i és possible que una gran sorpresa a la baixa pugui persuadir el consell a estrènyer el gallet amb una retallada al març. Però hauria de ser una gran sorpresa negativa i no veiem que això succeeixi. Al contrari, probablement tampoc caldria molta relliscada alcista perquè el BCE mantingués el rumb i esperés fins al juny. Un repunt de la inflació de l'energia més gran del que s'espera i una inflació de serveis rígida són els dos principals riscos alcistes en aquest cas”.

Noticias relacionadas

contador