Sorprenent caiguda de la inflació a la zona de l'euro l'octubre. Segons Eurostat, l'oficina estadística comunitària, l'Índex de Preus de Consum (IPC) s'ha situat al 2,9% el desè mes de l'any, una moderació d'1,4 punts percentuals respecte al 4,3% registrat el setembre. El consens esperava que la dada se situés al 3,1%. En taxa intermensual, l'IPC avança un 0,1%.
L'estimació preliminar d'Eurostat reflecteix també una moderació d'alguns dels components principals de la inflació. Entre aquests, l'oficina estadística destaca la caiguda de la inflació dels aliments, l'alcohol i el tabac fins al 7,5% des del 8,8% anterior, així com dels serveis (4,6% enfront del 4,7% de setembre) o dels béns no industrials no energètics (3,5% enfront del 4,1% anterior).
D'altra banda, Eurostat ha indicat que la inflació de l'energia ha reculat un 11,1% respecte al -4,6% del setembre i recula un 1,1% en taxa intermensual. Cal recordar que els preus de l'energia van tancar el setembre del 2022 amb un repunt del 41,5%, impulsats per les tensions resultants de la guerra entre Rússia i Ucraïna.
Alhora, la inflació subjacent s'ha situat en línia amb les previsions del consens, que estimaven una caiguda fins al 4,2% des del 4,5% anterior. Si se n'exclou l'energia, aquesta referència es va moderar al 4,9% des del 5,5% amb què va tancar el mes anterior.
Per països, Bèlgica (-1,7%) i els Països Baixos (-1%) són els dos Estats on la inflació més s'ha reduït l'últim any. Per la seva banda, les taxes més altes es van observar a Eslovàquia (7,8%), Croàcia (6,7%) i Eslovènia (6,6%). Pel que fa a Espanya, el nostre país va tancar l'octubre amb un IPC del 3,5%, una lectura més baixa que la de França (4,5%) i superior a la d'Alemanya (3%) i Itàlia (1,9%).
Els experts d'Oxford Economics qualifiquen la darrera lectura d'inflació com a "sorprenent" i destaquen la "continua deflació dels preus de l'energia i la moderació de la inflació dels preus dels aliments" com els principals factors que van propiciar aquesta dada.
Alhora, la companyia britànica indica que la reducció de l'IPC subjacent ha estat "encoratjadora", especialment en el cas dels béns i serveis, encara que els preus dels serveis "continuen sent visiblement més rígids". "Això concorda amb la creixent debilitat de la demanda a la zona de l'euro, evidenciada per la contracció del PIB al tercer trimestre", apunten.
"Tot això concorda amb la nostra valoració d'un gir de la política del BCE abans del previst. Creiem que el BCE començarà a abaixar els tipus ja a principis del segon trimestre del 2024. Tot i això, esperem que la inflació general se situï per sota de l'objectiu el proper any", sentencien.