contre la faiblesse de l euro la bce n a que des solutions couteuses

La inflació continua desbocada i sense frens a la zona euro. Eurostat, l'oficina estadística comunitària, confirma que la dada definitiva de l'Índex de Preus al Consum (IPC) va avançar fins al 8,6% al juny, en comparació amb el 8,1% del maig. Fa un any, la inflació interanual era de l'1,9% als països que han adoptat l'euro. La taxa d'increment mensual se situa al 0,8%.

Per països, les pujades més grans de preus van correspondre a Estònia (22%), Lituània (20,5%) i Letònia (19,5%), mentre que les pujades menys fortes es van registrar a Malta (6,1%), França (6,5%) i Finlàndia (8,1%). Alemanya i els Països Baixos són els únics països on la inflació es va moderar, en passar al 8,2% des del 8,7% i al 9,9% des del 10,2%, respectivament.

Així mateix, al conjunt de la Unió Europea, Brussel·les assenyala que la inflació va arribar al 9,6% al juny des del 8,8% registrat al maig. Un any enrere, la inflació era del 2,2% entre els països del club comunitari, mentres que la taxa d'increment mensual se situa al 0,9%.

L'energia registra la pujada interanual més alta entre els components principals de la inflació, amb una pujada del 42%, mentre que l'increment mensual es xifra en el 3,4%. Per part seva, els aliments, alcohol i tabac (+8,9%), els béns industrials no energètics (+4,3%) i els serveis (+3,4%) també registren forts increments respecte a l'any anterior; només aquests últims moderen el seu avanç enfront del maig, passant del 4,2% al cinquè mes de l'any al 4,3% actual.

Deixant fora del càlcul l'impacte dels preus de l'energia, la taxa d'inflació interanual se situa al 4,9% des del 4,6% del maig. Fa un any, aquesta dada se situava al nivell del 0,8%. Pel que fa a la inflació subjacent, que també exclou el preu dels aliments, l'alcohol i el tabac, puja al 3,7% des del 3,8% del maig; el 2021, la taxa subjacent era del 0,9%.

Els analistes de Pantheon Macroeconomics assenyalen que algunes mesures com la bonificació dels viatges amb tren a Espanya i a Alemanya "reduirà la inflació dels serveis", encara que aquesta després repunti quan caiguin aquestes mesures. "En general, aquestes mesures haurien de mantenir la inflació subjacent de l'eurozona per sota del 4%, a costa de mantenir-la al 3% o més durant més temps", assenyalen aquests experts, que diuen que "no estan segurs" que aquestes mesures "afavoreixen el BCE".

En aquest sentit, Reuters ha informat aquest dimarts que el Consell de Govern del Banc Central Europeu (BCE) debatrà una pujada de tipus de 50 punts bàsics a la reunió de política monetària de dijous. Segons publica Bloomberg, l'organisme presidit per Christine Lagarde prendrà mesures més agressives del previst després de l'empitjorament de la inflació a la zona de l'euro. "Si el BCE no puja 50 punts bàsics aquesta setmana, l'euro tornarà a caure aquest dijous", sentencia l'equip de Pantheon Macroeconomics.

Noticias relacionadas

contador