inflation 20240531145555

La inflació de la zona de l'euro va caure al 2,5% interanual al juny, una dècima menys que al mes de maig, segons ha confirmat Eurostat, l'oficina d'estadística de la Unió Europea (UE), en la revisió de la dada preliminar coneguda fa dos setmanes. Aquesta xifra se situa en línia amb el que s'esperava.

D'altra banda, la inflació anual de la Unió Europea (UE) va ser del 2,6% al juny del 2024, enfront del 2,7% del maig. Un any abans, la taxa era del 6,4%.

Al juny del 2024, la contribució més gran a la taxa d'inflació anual de la zona de l'euro va correspondre als serveis (+1,84 punts percentuals o pp), seguits dels aliments, l'alcohol i el tabac (+0,48 pp), els béns industrials no energètics (+0,17 pp) i l'energia (+0,02 pp).

Descomptant-ne l'impacte de l'energia i dels aliments, així com del tabac i de l'alcohol, la taxa subjacent es va mantenir al 2,9%. S'ha situat també en línia amb la dada anterior i amb el que esperava el mercat.

Les taxes anuals més baixes es van registrar a Finlàndia (0,5%), Itàlia (0,9%) i Lituània (1,0%). Les taxes anuals més altes es van registrar a Bèlgica (5,4%), Romania (5,3%), Espanya i Hongria (totes dues amb un 3,6%). En comparació amb el maig del 2024, la inflació anual va baixar en disset Estats membres, es va mantenir estable en un i va pujar en nou.

Segons els experts d'Oxford Economics, aquestes dades reafirmaran la posició del Banc Central Europeu (BCE) de no tocar els tipus d'interès aquest dijous. "Ofereix un balanç mixt, que el BCE probablement interpretarà com a justificatiu d'un enfocament prudent. Les dades corroboren les nostres expectatives que no hi hagi canvis en la política monetària a la reunió del juliol", assenyalen.

D'acord amb aquests analistes, la "rigidesa" de la inflació dels serveis és la preocupació principal del BCE. En general, Oxford continua esperant que la inflació general caigui fins a l'objectiu del 2% al tercer trimestre i la inflació subjacent, a principis de l'any que ve. En aquest sentit, l'avenç de la desinflació hauria de permetre al BCE retallar dues vegades més abans de finals d'any.

"Una dada encoratjadora per al BCE és l'escassa dispersió de les taxes d'inflació als països de la zona euro, llevat del cas atípic de Bèlgica, esbiaixat pels efectes de base dels preus de l'energia. Encara que la recuperació de l'activitat avança a ritmes diferents a les economies de la zona de l'euro, en general només veiem riscos inflacionistes limitats impulsats per la demanda, encara que ara estan apareixent alguns riscos d'oferta”, conclouen.

Noticias relacionadas

contador