dl chinese yuan renminbi peoples bank of china beijing peoples republic of china prc currency cash pb
Sharecast / PublicDomainPictures via Pixabay

La Xina ha publicat aquest dimecres les dades de la inflació del juliol, que s'ha situat a terreny negatiu per primer cop en més de dos anys. En concret, els preus han caigut al -0,3% al setè mes de l'any, encara que en taxa mensual respecte al juny han pujat un 0,2%.

Les dades reportades han estat millors del que esperava el consens, ja que s'esperava una caiguda fins al 0,4%. Així ho ha detallat l'Oficina Nacional d'Estadística del país, que, a més de l'IPC, també ha fet conèixer l'índex de preus a la producció del juliol.

L'IPP s'ha situat al -4,4% al setè mes de l'any, per sobre de les previsions del consens (l'estimació era del 4,1%), encara que millor que la caiguda interanual del -5,4% registrada al mes anterior.

El fantasma de la deflació aguaita al gegant asiàtic cada vegada amb més força. "Aquestes xifres amplificaran les preocupacions sobre el potencial de creixement econòmic de la Xina i l'eficàcia de les mesures convencionals per impulsar l'economia", comenta Stephen Innes, soci director de SPI Asset Management. Afegeix que, en qualsevol cas, "no es tracta d'una gran sorpresa, tenint en compte els senyals de les dades comercials d'aquest dimarts, però acosten la Xina continental a un parany de baixa inflació a l'estil japonès".

Des de Danske Bank apunten que encara que "el consens esperava aquest resultat", la veritat és que "no deixa de ser cridaner". "És estrany que els preus al consum baixin a la Xina. Va passar a les crisis mundials del 2020 i 2009", recorden els experts del banc danès, que incideixen que aquesta situació es produeix "en un moment en què molts altres grans països segueixen lluitant contra una inflació elevada".

Si es desgranen les dades de l'IPC xinès, la caiguda interanual del 26% dels preus del porc, aliment bàsic al país, ha contribuït en gran mesura al descens general de la inflació al juliol. Per part seva, els preus del turisme han pujat un 13,1% respecte a fa un any.

L'IPC subjacent, que exclou els preus dels aliments i l'energia, ha pujat un 0,8% respecte a fa un any, i aquesta és, a més, la xifra més alta registrada des del gener.

Tot i això, la demanda continua sent fluixa, cosa que ha provocat que cada vegada més experts alertin del risc de deflació, és a dir, d'una disminució persistent dels preus al llarg del temps (com a mínim, dos semestres segons l'FMI) motivada per una atonia de la demanda i un excés de les capacitats productives.

El banc central xinès ha tret ferro als temors que s'estan propagant pel mercat i ha dit que espera que els preus al consum repuntin després de la caiguda registrada el juliol. Precisament, els experts de Citi creuen que la deflació en què ha caigut el gegant asiàtic serà estacional. No donen gaire importància a la caiguda, ja que només s'ha produït en un mes, encara que consideren que amb vista al futur "l'adopció oportuna de mesures favorables al creixement és fonamental per sostenir l'economia i apuntalar els preus".

contador