supermarche france 20231009114358

La inflació va pujar lleugerament a França al maig, quan l'Índex de Preus de Consum (IPC) es va situar al 2,3%, enfront del 2,2% del mes d'abril, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística francès (Insee). Com expliquen, aquest lleuger augment es deu a una nova acceleració dels preus de l'energia lligada a un efecte de base sobre els preus dels productes petrolífers.

Així, els preus de l'energia van augmentar el 5,7% al maig, després de la pujada del 3,8% a l'abril. Aquesta acceleració s'explica per la forta recuperació dels preus dels productes petrolífers, que van avançar el 2,9% després de caure el 0,7% a l'abril.

"Aquest efecte base s'explica per una caiguda significativament més gran entre abril i maig del 2023 que entre abril i maig del 2024", assenyalen.

A més a més, els preus de l'electricitat es van accelerar lleugerament (19,5%), mentre que els preus del gas van caure a un ritme més lent que a l'abril (-12,9% després del -13,6%). Per contra, la caiguda dels preus del combustible en un any s'accelera (-9,8% després del -9,3%).

Pel que fa als serveis, els preus es van moderar en pujar un 2,8% al maig després de fer-ho un 3% a l'abril. Per contra, els preus dels aliments van augmentar un 1,3% al maig, després de l'1,2% d'abril i van posar fi a 13 mesos consecutius de desacceleració.

Això es deu al repunt dels preus dels productes frescos en un any (3,5% després de baixar un 0,7%). Excloent-ne els productes frescos, l'augment dels preus dels aliments es continua moderant (0,9% després de l'1,5%).

Els preus dels productes manufacturats es mantenen estables al maig, després de caure un 0,1% a l'abril.

Pel que fa a la inflació subjacent, continua el descens al llarg d'un any i se situa a l'1,7% al maig, després de l'1,9% a l'abril.

D'altra banda, l'índex harmonitzat de preus de consum (IPCH) augmenta un 2,6% al maig, després del 2,4% del mes anterior. La diferència de variació entre l'IPCH i l'IPC s'explica per la caiguda dels reemborsaments al sector sanitari i per la variació en un any dels preus de l'energia, el pes dels quals és més gran a l'IPCH.

Noticias relacionadas

contador