dl aldi shoppers

La inflació d'Alemanya va pujar al 3,7% el desembre per l'efecte de l'energia, des del 3,2% del novembre, segons les dades preliminars de Destatis, l'Oficina Federal d'Estadística. D'aquesta manera, l'Índex de Preus de Consum (IPC) va augmentar una mitjana del 5,9% el 2023 enfront del 6,9% del 2022.

"La taxa d'inflació per al 2023 va estar per sota del màxim històric del 2022. Tot i això, continua sent alta. Els preus dels aliments van augmentar de mitjana de forma especialment pronunciada el 2023", ha destacat la presidenta de Destatis, Ruth Brand.

Com ha explicat, igual que l'any anterior, la inflació del 2023 es va veure influenciada pels efectes de la guerra i la situació de crisi, "que van determinar l'evolució dels preus a tots els nivells de l'economia". A més, "al llarg de l'any es van observar efectes especials en les taxes d'inflació mensual a nivell del consumidor, també com a resultat de les mesures d'alleujament implementades".

El desembre, va haver-hi un fort augment dels preus de l'energia, del 4,1%, després de la caiguda del 4,5% del novembre. L'anomenada 'ajuda d'emergència de desembre' consistia que el govern federal va realitzar un pagament únic per als pagaments mensuals de gas i calefacció de les llars el desembre del 2022. i, en conseqüència, va tenir un efecte creixent el desembre del 2023".

El gas natural era un 34% més car i la calefacció urbana, el 58,4% més que un any abans. En canvi, els preus de l'electricitat es van mantenir estables respecte al desembre del 2022. El gasoil lleuger per a calefacció va ser un 11% més barat i els preus del combustible van caure un 1,1%.

Pel que fa als aliments, l'augment dels preus es va afeblir encara més al desembre, un 4,6b% en comparació amb el mateix mes de l'any anterior.

Els preus dels béns en general van ser el 4,1% més alts que el mateix mes de l'any anterior. Els preus dels serveis en general van augmentar un 3,2% durant el mateix període. Els serveis de restauració i allotjament, per exemple, van ser significativament més cars (5,6%).

Pel que fa a la mitjana de tot el 2023, l'any, les mesures d'alleujament van mitigar parcialment la inflació energètica. Els preus dels productes energètics van augmentar un 5,3%, després d'un augment del 29,7% el 2022. De mitjana el 2023, els preus de l'energia domèstica van augmentar un 14%, incloent-hi el gas natural un 14,7% i l'electricitat, un 12,7% més que un any abans. Mentrestant, el preu del gasoil lleuger per a calefacció va caure significativament, un 22,2%.

Els preus dels aliments van tornar a augmentar notablement per als consumidors durant l'any, un 12,4%. De mitjana, el 2023 gairebé tots els grups d'aliments es van veure afectats per augments de preus.

Els preus dels béns en general van augmentar el 7,3%. Els preus dels béns de consum van augmentar un 8,8%, incloent-hi els aliments (12,4%), les begudes no alcohòliques (10,5%) i les begudes alcohòliques i els productes del tabac (8,5%), que també es van encarir notablement. Els béns de consum van pujar de preu un 4,8% el 2023.

"La inflació a Alemanya va augmentar a finals del 2023, impulsada principalment pels efectes de base en l'energia després del subsidi únic del desembre del 2022, que va deprimir els preus", comenten els experts de Pantheon Macroeconomics. Amb vista al titular del gener, veuen que la inflació tornarà a caure fins al 2,3%.

Noticias relacionadas

contador