dl shopping supermarket groceries high street high st footfall retail retailer spending consumer lidl pb
Sharecast / Ulrich Dregler via Pixabay

La inflació d'Alemanya torna a repuntar el juny. Després d'haver-se debilitat durant tres mesos seguits, els preus van pujar un 6,4% durant el sisè mes de l'any, segons les dades publicades per Destatis, l'oficina d'estadística federal, que destaca que els aliments continuen sent-ne el principal impulsor.

Per la seva banda, la taxa d'inflació subjacent també va pujar i es va situar al 5,8% el juny, enfront del 5,4% del maig.

En detall, el juny, els preus dels productes energètics van ser un 3% més alts que el mateix mes de l'any anterior. Els preus dels combustibles sòlids van augmentar de manera especialment acusada, un 26,6%, i el gas natural, un 20,8%. Els preus de l'electricitat (+10,5%) i la calefacció urbana (+9,3%) també van augmentar per sobre de la mitjana.

D'altra banda, els derivats del petroli es van abaratir significativament, un 12,8%, especialment el gasoil lleuger de calefacció (-36,5%). El combustible també ha estat més barat que fa un any (-10,4%).

Mentrestant, els preus dels aliments van augmentar el 13,7% el juny en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Per tant, “els aliments segueixen sent el principal impulsor de preus entre els sectors de béns”, afirmen a Destatis.

Gairebé tots els grups d'aliments van continuar sent més cars que un any abans. Sobretot, els consumidors van haver de pagar notablement més pels productes lactis (+22,3%) i pel sucre, la melmelada, la mel i altres dolços (+19,4%). Les verdures (+18,8%), el peix, els productes pesquers i els mariscs (+18,5%), així com els productes de pa i cereals (+18,3%), també es van encarir notablement durant l'any. D'altra banda, els greixos i els olis comestibles van ser un 12,1% més barats que un any abans.

Els preus dels béns en conjunt van augmentar un 7,3% el juny. Els béns de consum van augmentar amb una força especial, un 8,8%, a causa principalment de l'augment de preus al sector d'aliments i begudes no alcohòliques (+13,4%). Els preus dels béns duradors van pujar un 5,2% en comparació amb el juny del 2022.

Els preus del conjunt dels serveis van ser del 5,3% superiors als del mateix mes de l'any anterior.

Els analistes de Pantheon Macroeconomics segueixen veient un descens en la inflació general alemanya durant els propers mesos. Tot i això, "la taxa subjacent es mantindrà un pis per sota de la caiguda general fins a l'agost. Després esperem una gran caiguda al setembre".

Noticias relacionadas

contador