La inflació alemanya es va disparar al març. Així ho mostren les dades donades a conèixer aquest dimarts per l'oficina d'estadística germànica, Destatis, que revelen que l'índex de preus al consum (IPC) d'Alemanya va escalar fins al 7,3% interanual al març, la taxa més alta en més de 40 anys. Al febrer, els preus es van situar al 5,1%.
Tal com explica Destatis en una nota, la inflació ha assolit així un "nou màxim des de la unificació alemanya", ja que "l'última vegada que hi va haver taxes d'inflació tan altes a l'antic territori federal va ser a la tardor del 1981, quan els preus del petroli van augmentar significativament com a resultat de la Primera Guerra del Golf entre l'Iraq i l'Iran".
La taxa registrada al març supera de bon tros la del mes anterior. En taxa mensual és, segons Destatis, un 2,5% superior a la del febrer.
Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).
En aquesta situació ha estat clau la guerra d'Ucraïna. "Els colls d'ampolla al lliurament i els augments significatius de preus als sectors econòmics 'upstream' van tenir impacte en la taxa d'inflació. Els productes energètics en particular, però també altres béns i serveis, s'han tornat més cars com a resultat de la crisi actual", apunta Destatis.
"A més de la pandèmia del coronavirus, la guerra de Rússia contra Ucraïna ara està tenint un impacte significatiu en la inflació d'Alemanya, especialment en el combustible per a calefacció, els combustibles i el gas natural, així com en els aliments individuals", ha apuntat Georg Thiel, president de l'Oficina Federal d'Estadística.
Els preus totals dels béns van augmentar un 12,3% al març, mentre que els preus dels productes energètics es van incrementar "de manera especialment acusada", sent ara un 39,5% més alts que fa un any. I la fotografia és similar en altres productes com els preus del gasoil lleuger per a calefacció (+144%), els combustibles (+47,4%) i el gas natural (+41,8%), que també es van encarir notablement.
Els augments de preus d'altres productes energètics també van ser “significativament superiors a la inflació general”. Per exemple, per als combustibles sòlids (+19,3%) i per a l'electricitat (+17,7%). "En la pujada dels preus dels productes energètics hi han influït diversos factors: a més dels efectes de la crisi, també hi ha incidit la pujada de l'impost al CO2 a principis d'any de 25 euros a 30 euros per tona de CO2".
A tot això cal afegir que els preus dels aliments van augmentar un 6,2% al març en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Els consumidors van haver de pagar més pels greixos i olis comestibles (+17,2%, incloent-hi l'oli de gira-sol, oli de colza o similars: +30,%) i les verdures fresques (+14,8%). A més de l'energia i els aliments, altres béns, com els productes de cafè (+8,9%) i els vehicles (+8,2%, incloent-hi els automòbils usats: +23,9%), també es van encarir significativament. En general, els béns de consum no durador van augmentar un 16,7% i els béns de consum durador un 4,3%.
Finalment, al març, els preus del conjunt dels serveis van ser un 2,8% superiors als del mateix mes de l'any anterior i, per tant, inferiors a la inflació general.