ep archivo   supermercat ipc consum compradors
EUROPA PRESS - Archivo

La inflació d'Alemanya es va disparar al juliol fins al 3,8% en taxa interanual, situant-se al nivell més alt des de desembre de 1993, segons les dades publicades aquest dimecres per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis), que confirma així les dades provisionals difosos el 29 de juliol passat. En taxa intermensual, la inflació va pujar al juliol un 0,9%.

L'IPC havia caigut amb força al juliol de l'any passat a nivells negatius després de la rebaixa temporal de l'IVA -del 19% al 16% i del 7% al 5% per al tipus reduït- introduïda aquest mes a Alemanya per a tot el segon semestre, amb la finalitat de fomentar el consum i contribuir a contrarestar l'impacte de la pandèmia.

Aquest repunt al juliol de 2021 era d'esperar, ja que la rebaixa de l'IVA fa un any va portar a una reducció de preus de molts productes, ha assenyalat Christoph-Martin Mai, expert en inflació del Destatis. "Aquest efecte augmentatiu en els preus es veu incrementat per l'evolució particular de determinats productes, especialment els energètics", ha afegit.

Així, els béns en general es van encarir en el seu conjunt amb un 5,4% interanual per sobre de la mitjana, sobretot els preus dels productes energètics, que amb l'11,6% es van situar notablement per sobre de la taxa d'inflació.

Determinant per a aquest repunt de la inflació va ser, a més de l'efecte contrari al de la rebaixa de l'IVA de fa un any i la tarifació del carboni des de començaments de 2021, l'augment actual dels preus energètics, sobretot del gasoil per a calefacció -un 53,6%- i dels carburants -un 24,7%-.

Noticias relacionadas

contador