brandenburg gate germany dl 1
Pixabay

Ja ho avisaven els experts des de primera hora del matí i Destatis, l'oficina d'estadística alemanya, ho ha confirmat. La taxa d'inflació del país ha escalat al juny fins al 6,4% interanual, un 0,3% més respecte a la xifra registrada al mes anterior, del 6,1%. El consens esperava que fos del 6,3%.

Destatis ha incidit que aquestes dades són preliminars i que, per tant, caldrà esperar la lectura final per veure si es confirmen o no. Alhora, ha informat que s'espera que la taxa d'inflació subjacent, que exclou els aliments i l'energia, sigui del 5,8%, també per sobre de la cota registrada el maig del 2023, del 5,4%.

"El juny, els preus dels aliments van continuar registrant un creixement superior a la mitjana (+13,7%) en comparació amb el mateix mes de l'any anterior", apunta l'Oficina Federal d'Estadística, que remarca que "amb un +3,0%, l'augment dels preus de l'energia el juny del 2023 va ser, tanmateix, inferior a la taxa de variació interanual de l'índex general”.

Això es deu, explica en una nota publicada aquest dijous, a un "efecte de base originat per l'elevat nivell de preus el juny del 2022, després que els preus de l'energia s'haguessin començat a disparar el març del 2022 després de l'atac rus a Ucraïna".

Destaca així mateix Destatis que les mesures del tercer paquet d'alleujament impulsat pel govern alemany, que es reflecteixen a l'índex de preus al consum, també "van contribuir a frenar l'augment dels preus de l'energia". En canvi, l'evolució dels preus dels serveis (+5,3% respecte al mes anterior) va tenir com a efecte fer pujar la taxa d'inflació”.

Les dades definitives de juny es publicaran el proper 11 de juliol.

QUIN FUTUR ESPERA A ALEMANYA?

"De cara al futur, preveiem un descens de la inflació general durant l'estiu, en suavitzar-se la inflació de l'energia i els aliments. La inflació subjacent, per la seva banda, es mantindrà elevada a causa dels efectes de base al transport fins a l'agost", comenten els estrategs de Pantheon Macroeconomics després de conèixer les xifres alemanyes. I a continuació, esperen "una forta caiguda el setembre a mesura que la desinflació subjacent en béns i serveis afecti les dades de manera més significativa, en línia amb les dades de les enquestes".

Com diuen, en conjunt, les dades avançades d'Alemanya, Itàlia i Espanya, i les expectatives per a les xifres franceses d'aquest divendres, "són coherents amb la nostra previsió inicial d'una caiguda de 0,4 punts percentuals de la inflació general de la zona euro al juny, fins al 5,7%”. "Creiem que la taxa subjacent augmentarà 0,2 punts percentuals, fins al 5,5%", conclouen.

Noticias relacionadas

contador