l-allemagne-revoit-en-hausse-sa-prevision-de-croissance-pour-2016

La inflació d'Alemanya es va col·locar a mínims d'agost del 2021 després de moderar-se l'índex de preus de consum (IPC) fins al 3,8% l'octubre, en línia amb l'estimació inicial i el consens, fet que suposa set dècimes per sota del mes anterior, segons les dades confirmades de Destatis, l’oficina d’estadística federal.

En comparació amb el mes anterior, els preus alemanys es van mantenir sense canvis l'octubre.

"La inflació continua sent alta a mitjà i llarg termini. Els consumidors segueixen notant l'augment dels preus dels aliments i l'energia", assenyala la presidenta de Destatis, Ruth Brand, que afegeix que, no obstant, l'augment de preus entre els consumidors s'està alleujant una mica. La taxa d'inflació anual dels aliments s'ha continuat afeblint i la majoria dels productes energètics fins i tot s'han abaratit en un any”.

En concret, els preus dels productes energètics es van situar al 3,2%, per sota del nivell del mateix mes de l'any anterior. El factor decisiu per a aquesta caiguda va ser el nivell altíssim dels preus de l'energia l'any anterior. Una cosa particularment visible als combustibles, que eren un 7,7% més barats l'octubre del 2023 que un any abans.

Per la seva banda, els preus de l'energia per a les llars es van mantenir gairebé constants durant el mateix període (+0,1% en comparació amb l'octubre del 2022). Tot i això, l'electricitat seguia sent notablement més cara l'octubre, un 4,7%, que un any abans.

Mentrestant, el preu dels aliments va augmentar un 6,1% l'octubre en comparació amb el mateix mes de l'any passat. Els consumidors van haver de pagar notablement més, especialment pel sucre, les melmelades, la mel i altres productes de confiteria (+13,4%), així com pel pa i els productes de cereals (+10,9%). També es van encarir considerablement les fruites (+9,6%), el peix, els productes pesquers i els mariscs (+8,6%).

Els preus dels béns en general van pujar el 3,6% l'octubre i els béns de consum, el 3,5%. També es van encarir les begudes no alcohòliques (+8,8%), així com les begudes alcohòliques i els productes del tabac (+8,5%). Els preus dels béns duradors van créixer un 3,8% respecte a l'octubre del 2022.

A més, els preus dels serveis en general van ser un 3,9% més alts l'octubre que al mateix mes de l'any anterior.

Excloent-ne l'energia, la taxa d'inflació va ser del 4,5%. Si també se n'exclouen els aliments, la taxa se situa al 4,3%.

"Els efectes de base en l'energia estan a punt de canviar, sobretot a causa de la reducció excepcional de l'any passat a les factures d'energia de les llars. Tot i això, la inflació de l'energia hauria de retrocedir a principis de l'any vinent a l'habitual ajustament puntual dels preus del gas i l'electricitat, atesa la caiguda dels preus majoristes aquest any en comparació amb l'anterior", comenten els analistes de Pantheon Macroeconomics.

En qualsevol cas, creuen que "qualsevol augment en la tarifa de l'energia a curt termini serà més que compensat per la caiguda de la inflació subjacent i dels aliments".

"L'impuls de la inflació mensual està disminuint a tota la cistella de consum. Hi hauríem de veure noves caigudes", diuen a Oxford Economics. "Si aquesta trajectòria es repeteix a tot el bloc, les previsions d'inflació del Banc Central Europeu (BCE) probablement es revisaran a la baixa al desembre", afegeixen.

Noticias relacionadas

contador