ep archivo   gente haciendo la compra en un supermercado
Jesús Hellín - Europa Press - Archivo

Els preus es van tornar a relaxar un mes més a Espanya. El juny, la inflació es desploma més d'un punt i cau fins a l'1,9%, el nivell més baix des del març del 2021. Mentrestant, la taxa subjacent baixa dues dècimes, al 5,9%, i se situa en el menor nivell des del juny del 2022, segons les dades confirmades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Transport, aliments i begudes no alcohòliques i habitatges són els grups que destaquen per la seva influència en la disminució de la taxa anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC).

En concret, el transport situa la seva taxa al -7,6%, gairebé quatre punts per sota de la del mes passat. Aquest descens és perquè la pujada dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals és menor que la del juny de l'any passat.

Per la seva banda, els aliments i begudes no alcohòliques registren una taxa del 10,3%, més d'un punt i mig per sota de la del mes anterior i la taxa més baixa des de l'abril del 2022. Aquest comportament es deu, principalment, al fet que els preus de les fruites, el pa i cereals i la carn han augmentat menys que el juny de 2022. També hi influeix l'estabilitat de la llet, formatge i ous, enfront de la pujada de l'any anterior, i la baixada dels preus dels llegums i les hortalisses, que van augmentar el juny de l'any passat. Cal assenyalar, encara que en sentit contrari, la pujada dels preus de l'oli i greixos, enfront de la baixada del juny del 2022.

L'habitatge disminueix la variació més de dos punts, fins al -12,7%, gràcies al fet que els preus de l'electricitat augmenten menys que l'any passat i que els combustibles líquids baixen, enfront de la pujada del mateix mes del 2022.

Per contra, lleure i cultura, amb una taxa del 5,2%, nou dècimes superior a la del mes anterior, destaca entre els grups amb influència positiva. Aquesta evolució és perquè els preus dels paquets turístics augmenten més que el juny del 2022.

Per CA, la taxa anual de l'IPC disminueix el juny respecte al maig a totes. Els descensos més importants es produeixen a Castella-La Manxa (-1,8 punts) i a Comunitat Foral de Navarra i Castella i Lleó (-1,6 punts). Per part seva, les menors baixades es produeixen a Comunitat de Madrid, Canàries i País Basc, que baixen 1,1 i 1,1 punts, respectivament.

Pel que fa a l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH), el juny, la taxa de variació anual se situa a l'1,6%, gairebé un punt i mig per sota de la registrada el mes anterior. L'Índex de Preus de Consum a Impostos Constants (IPC-IC) se situa al 2,5%, sis dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general. L'IPCH a Impostos Constants (IPCH-IC) presenta una taxa anual del 2,2%, sis dècimes per sobre de la de l'IPCH.

Noticias relacionadas

contador