des billets de banque devant un tiroir caisse

La inflació es va relaxar al juny, mes en què l'Índex de Preus de Consum (IPC) va caure dues dècimes, fins a situar la taxa interanual al 3,4%, segons les dades avançades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Per part seva, la taxa subjacent, aquella que exclou aliments no elaborats i productes energètics, es va mantenir al 3%.

Així, els preus posen fi a l'evolució a l'alça que van experimentar durant tres mesos consecutius amb les pujades de la inflació al març, l'abril i el maig.

En detall, l'evolució de juny es deu, principalment, a la baixada dels preus dels carburants, enfront de la pujada del mateix mes del 2023, i també, encara que en menor mesura, a l'alimentació, els preus dels quals augmenten, però menys que al mateix mes de l'any anterior.

En sentit contrari, destaca la influència a l'alça d'oci i cultura, els preus de la qual pugen més que ea juny de l'any passat.

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) presenta al juny una variació anual del 3,5%, tres dècimes per sota de la registrada el mes anterior.

Les dades definitives de la inflació corresponent al juny seran publicades per l'INE el proper 12 de juliol.

Noticias relacionadas

contador