ep archivo   gente comprando en un supermercado con la cesta de la compra
NIELSENIQ - Archivo

La inflació es va moderar al març al 3,3%, el nivell més baix des d'agost del 2021 i més de dos punts i mig per sota de la registrada al febrer, fet que suposa el descens més important en un mes des del maig del 1977. Mentrestant, la taxa subjacent també es relaxa, encara que molt lleugerament, fins al 7,5%, una dècima menys, segons les dades confirmades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que coincideixen amb les dades avançades.

Els grups que destaquen per la seva influència en el descens de la taxa anual de l'índex de preus de consum (IPC) són habitatge, transport, vestit i calçat i aliments i begudes no alcohòliques.

Així, l'habitatge en disminueix la variació 10 punts, fins al -16,2%. Destaca en aquest comportament la baixada de l'electricitat i, en menor mesura, del gasoil per a calefacció, enfront de l'augment registrat el març de l'any passat. El transport situa la taxa al -4,8%, més de sis punts i mig inferior a la del mes passat. Aquest descens es deu a la disminució dels preus de carburants i lubricants per a vehicles personals, que van augmentar el març del 2022. El vestit i el calçat fixa la taxa al 3,2%, set dècimes inferior a la del mes anterior. Aquesta evolució és perquè els preus de tots els seus components augmenten aquest mes menys que el març del 2022.

Finalment, els aliments i les begudes no alcohòliques, amb una taxa del 16,5%, suposa una dècima per sota de la del mes anterior. Influeix en aquest comportament el peix i el marisc, la llet, el formatge i els ous i els olis i greixos, que augmenten els preus menys que l'any passat. Cal assenyalar, encara que en sentit contrari, la pujada dels preus dels llegums i hortalisses i altres productes alimentaris, més gran que el mateix mes del 2022.

Per contra, entre els grups amb influència positiva destaca lleure i cultura, la variació anual del 4,4% dels quals, més d'un punt per sobre de la registrada al febrer, es deu a l'augment dels preus dels paquets turístics, enfront del descens registrat al març del 2022.

Per CA, la taxa anual de l'IPC disminueix al març respecte al febrer a totes. Els descensos més importants es produeixen a Castella-La Manxa, Aragó i Castella i Lleó, amb baixades de 3,5, 3,2 i 3,1 punts, respectivament. Per la seva banda, els descensos més baixos es produeixen a les Canàries, amb una baixada de 2,2 punts, i a Principat d'Astúries, Catalunya i el País Basc, amb reduccions de 2,5 punts en cadascuna.

D'altra banda, l'índex de preus de consum harmonitzat (IPCH) registra una taxa de variació anual del 3,1%, gairebé tres punts per sota de la registrada al mes anterior. Mentre que l'índex de preus de consum a impostos constants (IPC-IC) se situa al 3,9%, sis dècimes per sobre de la registrada per l'IPC general.

Noticias relacionadas

contador