La inflació va baixar al juny dues dècimes, fins a situar la taxa interanual al 3,4%, a causa, principalment, de la baixada dels preus dels carburants, segons les dades definitives publicades per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). A més, hi ha contribuït l'evolució dels aliments, que van pujar un 4,2%, al ritme més baix des del 2021.
Suposa, també, una caiguda de dues dècimes, pel descens dels preus d'olis i greixos, enfront de la pujada al juny de l'any anterior.
Entre els grups que més van destacar per la seva influència en el descens de la taxa anual també hi ha el transport, que va situar la seva variació anual al 2,7%, més d'un punt per sota de la del mes passat, gràcies, en gran part, als preus dels carburants, que van baixar enfront de la pujada al mateix mes del 2023.
Al costat contrari es col·loca el grup d'oci i cultura, la taxa anual del qual va augmentar dues dècimes, fins al 3%, per les pujades dels preus dels paquets turístics, més grans que el juny de l'any passat.
"Les dades d'inflació segueixen reflectint la capacitat de l'economia espanyola de compatibilitzar el creixement econòmic més gran entre els principals països de la zona euro amb una moderació dels preus i el manteniment de les mesures per continuar reduint els preus dels aliments", han assenyalat. des del Ministeri d'Economia, Comerç i Empresa.
Per CA, l'Índex de Preus de Consum (IPC) va registrar taxes anuals positives a totes. Galícia va presentar la més elevada (3,7%) i Cantàbria i les Canàries les més baixes (3,1% totes dues).
Per la seva banda, la inflació subjacent, és a dir, l'índex general sense aliments no elaborats ni productes energètics, es va mantenir al 3%, mateixa taxa que la registrada al maig.
Mentrestant, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCH) va situar al juny la taxa anual al 3,6%, dues dècimes menys que la registrada al mes anterior.