• La reducció de les tensions pel Brexit ajudarà al regulador britànic en el seu objectiu de pujar els tipus
  • Aquest dijous 22 es reuniran de nou els membres del Comitè de Política Monetària
  • El descens de la inflació permetrà la recuperació dels salaris reals
mark carney bank of england pound sterling gbp tenner
Bank of England

L'objectiu és més a prop. Després de l'informe d'inflació britànica al gener, que ha situat l'avanç dels preus al 3% per al primer mes de l'any, el Banc d'Anglaterra (BoE) adoptava una postura més evident en contra de mantenir els estímuls monetaris. El seu governador, Mark Carney, s'aventurava a anunciar grans i més properes pujades dels tipus d'interès, amb una majoria del mercat apuntant al maig com l'escenari més probable de l'inici d'aquestes activitats. Al febrer la realitat ha estat diferent amb un descens de la inflació de tres dècimes fins al 2,7%, segons ha informat aquest matí l'Oficina Nacional d'Estadística britànica. El Comitè de Política Monetària del Regne Unit es reuneix aquest dijous 22 de març, en una cita que mostrarà les perspectives del regulador sobre l'economia de les illes, després dels avanços experimentats en l'acord del Brexit aquesta setmana.

Els dos representants en les negociacions ho van anunciar ahir: el període de transició després de la sortida efectiva de Regne Unit serà de 21 mesos. Una de les més repetides demandes per part de l'administració de Theresa May durant els últims mesos, que per fi és complaguda pels seus veïns europeus. "Tenim certesa dels termes que s'aplicaran un cop es produeixi la sortida. Les empreses no han de retardar o accelerar les seves decisions d'inversió sobre la base de suposicions sobre l'acord futur. Això vol dir que podran continuar operant i invertint amb confiança, amb una major claredat sobre la nostra relació futura", explicava el comissari britànic David Davis aquest dilluns a Brussel·les.

Un anunci que va tenir un impacte gairebé immediat en la divisa esterlina. La lliura va arribar a apreciar-se un 0,75% respecte a l'euro, més d'un 1% enfront del ien japonès i gairebé un 0,9% enfront del bitllet nord-americà. Una tendència que, en mantenir-se, ajudarà al BoE en la seva croada per assolir l'objectiu del 2% d'inflació.

Aquest creixement dels preus del 2,7% és el més baix des de juliol de 2017 i apropa l'avanç de l'IPC al desenvolupament recent dels salaris, que creixen un 2,5%. Una cosa que ajudarà a calmar les pressions sobre les llars per la caiguda recent del salari real.

"Mentre la pressió sobre els preus es redueix, l'augment dels salaris sembla estar creixent, un objectiu vital per als reguladors. Les empreses han d’augmentar els seus salaris per atreure nous treballadors a causa del baix atur, un dels principals motors del creixement del total de l'economia. Les dades de demà sobre el mercat laboral llançaran més llum sobre quines pressions existeixen en els salaris", apuntava Chris Williamson, economista en cap de la consultora britànica IHS Markit. "Les tensions sobre un Brexit 'dur' s'han dissipat, fet que ha aplanat el terreny al Banc d'Anglaterra per apujar els tipus d'interès al maig", afegia.

Noticias relacionadas

contador