ep archivo   imagen de archivo de una bandera de alemania
AYUNTAMIENTO DE COLMENAR - Archivo

L'IPC alemany es va situar a l'1,9% l'agost del 2024, segons les dades definitives publicades per l'Oficina Federal d'Estadística (Destatis) aquest dimarts. L'últim cop que la inflació va estar per sota del 2% va ser fa poc més de tres anys (març del 2021: 1,8%). La taxa de variació va ser del 2,3% al juliol d'aquest any i del 2,2% al juny.

"La caiguda dels preus de l'energia va desaccelerar la inflació de manera més significativa a l'agost que els mesos anteriors. D'altra banda, els augments de preus dels serveis, que encara estan per sobre de la mitjana, van impulsar la inflació a l'alça”, assenyala Ruth Brand, presidenta de l'Oficina Federal d'Estadística. En comparació amb el juliol del 2024, els preus al consumidor van baixar un 0,1% a l'agost del 2024.

Amb una caiguda del 5,1%, els preus dels productes energètics a l'agost d'aquest any van ser "significativament més baixos" que al mateix mes de l'any anterior, després d'una disminució de l'1,7% el juliol del 2024. En particular, els preus dels combustibles per a automòbils (-6,9%) i l'energia per a la llar (-3,8%) van disminuir en comparació amb l'any anterior. Pel que fa a l'energia per a la llar, els consumidors es van continuar beneficiant dels preus més baixos de la llenya, els pèl·lets de fusta i altres combustibles sòlids (-13,1%) i de l'oli de calefacció (-9,3%). Els preus de l'electricitat (-6,8%) i del gas natural (-3,1%) també van baixar en comparació amb l'agost del 2023. Per contra, la calefacció urbana seguia sent considerablement més cara (+31,1%) ) que fa un any.

Els preus dels aliments (només en alemany) van ser un 1,5% més alts a l'agost que al mateix mes de l'any anterior. L'augment dels preus dels aliments es va accelerar per cinquè mes consecutiu (juliol 2024: +1,3%, juny: +1,1%). Tot i això, la taxa d'augment de preus dels aliments es va mantenir per sota de la taxa d'inflació general. En termes interanuals, es van registrar augments "notables" en els preus dels greixos i olis comestibles (+15,9%, incloent-hi l'oli d'oliva, només en alemany, +35,0%). A l'agost del 2024, els consumidors també van haver de pagar més que fa un any per altres grups d'aliments com el sucre, la melmelada, la mel i altres productes de confiteria (+5,0%), la fruita (+2,5 %) i les verdures (+0,9%). Per contra, els productes lactis, per exemple, van ser menys cars (-0,4%).

Excloent-ne els preus de l'energia, la taxa d'inflació es va situar al 2,6% a l'agost de 2024. La taxa d'inflació excloent-ne aliments i energia, sovint referida com a inflació subjacent, va ser de 2,8% a l'agost de 2024. La variació interanual de l'índex de preus al consumidor excloent-ne aliments i energia es va mantenir just per sota del 3% (juny i juliol 2024: ambdós 2,9%). "Totes dues taxes han superat notablement la inflació general des del gener del 2024, demostrant així que la inflació va ser superior a la mitjana en altres grups de productes importants", descriu Destatis.

Noticias relacionadas

contador